RealDU: Kako podići nivo kvalitete u turističkom iznajmljivanju i upravljanju nekretninama FOTO/VIDEO
povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.4°C
Vrijeme za 17.04.2024.
17.04.2024. Danas
Max. 16°C Min. 12°C
Vrijeme za 18.04.2024.
18.04.2024. Cet
Max. 17°C Min. 10°C
Vrijeme za 19.04.2024.
19.04.2024. Pet
Max. 17°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,971200
GBP
GBP
0,854400
USD
USD
1,063700
RealDU: Kako podići nivo kvalitete u turističkom iznajmljivanju i upravljanju nekretninama FOTO/VIDEO
23.02.2024 | Fotogalerija
ŽUPANIJSKA KOMORA DUBROVNIK

RealDU: Kako podići nivo kvalitete u turističkom iznajmljivanju i upravljanju nekretninama FOTO/VIDEO

Autor: Libero Portal
Foto: Libero Portal
Cjelodnevni event je podijeljen u dvije faze. Započeo je s Okruglim stolom na temu novog Zakona o turizmu i najavljenog plana upravljanja destinacijom te sve češćih „šuškanja“ o uvođenju poreza na nekretnine

Novi Zakon o turizmu stavlja naglasak na održivost turističkih destinacija, uvodeći pritom značajne promjene u uobičajene prakse, zato je obaveza svake lokalne zajednice da aktivno sudjeluje u planiranju i implementaciji strategija za održivi razvoj turizma unutar svoje regije, istaknuto je na  manifestaciji RealDU koja se održava u Dubrovniku u organizaciji HGK-ŽK Dubrovnik, uz partnerstvo Grada Dubrovnika.

 

„Promjene koje oblikuju naše poslovno okruženje, a osobito sektor turizma, odvijaju se iznimno brzo, možda čak brže nego u bilo kojem drugom području. Kako bismo ostali konkurentni i uspješni, neophodno je ne samo brzo prilagoditi se ovim promjenama, već i, gdje god je to moguće, anticipirati ih i proaktivno djelovati. Razumijevanje i predviđanje trendova ključno je za usmjeravanje naših strategija i osiguranje održivog rasta i razvoja u dinamičnom turističkom sektoru“, kazao je otvarajući skup Josip Zaher, savjetnik predsjednika HGK i predsjednik Komore Zagreb.

 

Ukidanje prireza, te izmjene Zakona o turizmu donijele su promjene u nekretninski sektor, što je otvorilo mnoga pitanja, osobito u gradu Dubrovniku čija ekonomija počiva na turizmu. Na okruglom stolu pod naslovom Regulatorni i porezni tretman nekretnina, što nas čeka, sudjelovali su gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Željko Uhlir, zamjenica ravnatelja Porezne uprave Marijana Vuraić Kudeljan te potpredsjednica Udruženja posrednika u prometu nekretninama HGK Jasminka Biliškov.

 

Gradonačelnik Franković još je jednom potvrdio kako je Grad Dubrovnik među prvim lokalnim zajednicama odlučio regulirati broj apartmana, te je povećao iznos paušalnog poreza za iznajmljivače i poreza na kuće za odmor. Franković je posebno naglasio kako je održivost grada i ljudi u njemu primarni cilj ove gradske uprave.

Video

Državni tajnik Uhlir istaknuo je kako je u Hrvatskoj oko 400 tisuća praznih stanova dok je u Dubrovniku od 24 tisuće stambene jedinice, 4 tisuće praznih jedinica. Statistike potvrđuju da tržište nekretnina usporava, lani je prodano manje stanova i kuća u odnosu na 2022. godinu.

 

„U zadnjih pola godine došlo je do stabilizacije cijena nekretnina, uz to, velika je razlika između tražene i realizirane cijene, realizirana cijena kvadrata niža je od 10 do 20 posto. No ne očekujemo veći pad cijena, na tržištu postoji nestašica manjih stanova i novogradnje“, kazala je Biliškov,.

 

Dodala je da su cijene nekretnina u Hrvatskoj vrlo visoke, približavaju se razinama u zapadnim europskim zemljama, zbog čega je mladim  obiteljima vlastiti stambeni prostor postao nedostižan. Veći gradovi rade na programima priuštivog stanovanja, pa je, zaključuje Biliškov, poželjna hitna intervenciju države kako bi se što prije riješio problem. Problematika stanovanja u najvećoj mjeri danas pogađa mlade. Ono nije važno samo za pojedinog građanina, već i za cijelu obitelj, gospodarstvo i državu. Prema podacima Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine o priuštivosti stanova u hrvatskim gradovima, u Vukovaru se za prosječnu godišnju plaću može kupiti 21,8 kvadrata, u Zagrebu 6,7, Splitu 3,8, a u Dubrovniku tek 3,2 kvadrata. Razliku između tržišne cijene stana i priuštivosti mora netko nadoknaditi. Za priuštivo stanovanje Njemačka izdvaja 7,2 posto BDPa, Austrija 5,3, a Finska 7 posto. Hrvatska izdvaja samo tri posto. Zbog svega navedenog, zaključeno je kako je neizbježno suočiti se s izazovima i tražiti načine kako odgovoriti na njih.

 

Pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika Božo Benić predstavio je izmjene GUP-a, dok je Ivana Brnin, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika, prezentirala plan priuštivog stanovanja u Dubrovniku.

 

Manifestacija RealDU imala je za cilj podići nivo kvalitete u kupoprodaji nekretnina, u turističkom iznajmljivanju, ali i održavanju nekretnina. Zadnjih godina zamjetan je trend rasta potreba za tzv. property menagementom ili održavanjem nekretnina. Takve usluge trebaju investitori u nekretnine, ali i privatni iznajmljivači te građani u svojim kućanstvima.

 

Slavica Grkeš, potpredsjednica Strukovne grupe putničkih agencija, predstavila je sustav rezervacija i održavanja nekretnina, od početnog prostora željnog renovacije do potpune realizacije turističkog objekta.

 

Davorin Krešić, potpredsjednik Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina ŽK Dubrovnik, predstavio je potencijale voditelja projekta koji zastupaju investitora i djeluju u njegovo ime i za njegov račun. Vedrana Kelleher, predsjednica Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina ŽK Dubrovnik, posjetitelje je upoznala s pripremanjem doma za prodaju ili najam, tzv. home staging.

 

Teme kao što su geodetska izmjera, utvrđivanje i obnova međa, parcelacija, upis u gruntovnicu, etažiranje i legalizacija u svom izlaganju predstavile su Nataša Kapov Kostovski i Silvia Šumberac, ovlaštene inženjerke geodezije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji