povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
22.6°C
Vrijeme za 20.09.2020.
20.09.2020. Danas
Max. 21°C Min. 21°C
Vrijeme za 21.09.2020.
21.09.2020. Pon
Max. 26°C Min. 21°C
Vrijeme za 22.09.2020.
22.09.2020. Uto
Max. 24°C Min. 20°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,004293
GBP
GBP
8,254649
USD
USD
6,360608
EUR
EUR
7,537320
Turizam na Elafitima: Pandemija je iza sebe ostavila pustoš, i na spomen zime svi se tresu (VIDEO)
09.09.2020 | Gospodarstvo
COVID-19

Turizam na Elafitima: Pandemija je iza sebe ostavila pustoš, i na spomen zime svi se tresu (VIDEO)

Autor: Libero Portal
Foto: LTV
Korona je smrznula turizam na jugu, pa se dobrom sezonom ne mogu pohvaliti ni na Elafitima

Video

Prazni restorani i ulice i ovdje su ostvarena noćna mora ugostitelja. Pandemija je iza sebe ostavila  pustoš. Zanimalo nas je li sve uistinu tako crno.

 

"Ovo ljeto smo očekivali nula bodova jer smo se bojali opće otvarati ili ne otvarati ugostiteljske objekte. Pojedini su i ostali zatvoreni mi smo se ipak odlučili prvi sedmoga otvoriti. Prvih petnaestak dana je bilo loše onda je počelo se dizati. Sve više su se apartmani punili, odnosno privatni smještaji. Nešto izleta iz Dubrovnika tako da smo na kraju bili zadovoljni s nekih 40 dana sezone koja ja bila. Kako je korona počela ponovno rasti tako su apartmani i restorani, sve je ponovno opustilo. Tako je početkom devetog mjeseca sezona već možemo reći završila iako smo i sada otvoreni, ali to je simbolično", kazao je Ivo Glumac, ugostitelj.

 

Slična situacija je i u suvenirnicama.

 

"A ovo ljeto je bilo katastrofa, kao i svuda, ne samo ovdje. Svi znaju da ovdje mi smo imali skoro 10% nego lani. Ne više. Možda nešto manje. Ali moramo preživjeti, moramo dalje. Stalno radimo ovdje. Možda imamo...radimo za iduće godine, ali stalno radimo", kazao je Lucio Apparuti, vlasnik suvenirnice.

 

Situaciju nisu mogli spasiti ni autentični, ručno izrađeni suveniri. 

 

"Imamo stvari koje imamo samo mi. Imamo magnete. Puno ljudi kupuje magnete koje mi radimo. Od masline jedan dio i još jedan dio, moja žena ona crta", kazao je Lucio Apparuti, vlasnik suvenirnice.

 

Dašak u jedro turizma na Lopudu ipak su dali turisti, koji na otoku inače nisu tradicionalni.

 

"Ove godine na odnosu na druge sezone kad su pretežno  bili zapadni gosti, ove godine su se dosta pojavili i Slovaci i Česi i Mađari koje mi nismo drugih godina primjećivali. Međutim ove godine je bila dosta ta istočna Europa uključena", kazao je Ivo Glumac, ugostitelj.

 

Uz ovakvo ljeto, i na spomen zime svi se tresu.

 

"Po zimi moramo...dijeta. Dijeta će biti. Sad ja imam par kila više, po zimi ću potrošiti sve, nema druge. Svi su, ne samo mi. Svi koji rade u turizmu. Cijela Hrvatska ima problem", rekao je Lucio Apparuti, vlasnik suvenirnice.

 

Nakon zime opet dolazi ljeto koje će, nadamo se, biti bolje prema ugostiteljima. U tom slučaju Lopuđani se ne moraju brinuti jer njihov otok uvijek je popularno mjesto među turistima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji