Jelka Tepšić sudjelovala na virtualnoj konferenciji o obnovi turističkih aktivnosti na Jadranu
pretežno vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
26.6°C
Vrijeme za 03.08.2021.
03.08.2021. Danas
Max. 28°C Min. 25°C
Vrijeme za 04.08.2021.
04.08.2021. Sri
Max. 29°C Min. 23°C
Vrijeme za 05.08.2021.
05.08.2021. Cet
Max. 29°C Min. 24°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,968018
GBP
GBP
8,774028
USD
USD
6,304258
EUR
EUR
7,498284
Jelka Tepšić sudjelovala na virtualnoj konferenciji o obnovi turističkih aktivnosti na Jadranu
19.07.2021 | Gospodarstvo
GRAD DUBROVNIK

Jelka Tepšić sudjelovala na virtualnoj konferenciji o obnovi turističkih aktivnosti na Jadranu

Autor: Libero Portal
Foto:
Raspravljalo se o utjecaju krize prouzrokovane virusom COVID-19 na turistička kretanja te nautički turizam na području Jadrana

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić sudjelovala je na virtualnoj konferenciji pod nazivom „Restarting of the touristic sector in the Adriatic area“, održanoj u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija –Hrvatska REMEMBER.

rtc interreg.png

 

Ključne teme o kojima su raspravljali sudionici konferencije, predstavnici gradskih i lučkih uprava te turističkog sektora, bile su utjecaj krize prouzrokovane virusom COVID-19 na turistička kretanja te nautički turizam na području Jadrana.

 

 

U tom kontekstu, u svom izlaganju „Dubrovački turizam prije i poslije COVID-19 pandemije“ zamjenica Tepšić predstavila je sliku stanja primarne gospodarske grane u Gradu prije koronakrize u 2020. godini, a govorila je i o projektima na kojima Grad Dubrovnik trenutno radi kako bi pokrenuo paralizirano turističko tržište. U sklopu programa „Poštujmo Grad“, jedan od ključnih ciljeva gradske uprave je dugoročna održivost destinacije, istaknula je zamjenica Tepšić.

 

 

„Fokus strateškog projekta Poštujmo Grad je upravljanje i bolja koordinacija, kao i korištenje svih korisnih smart city alata, a od 2017. su napravljeni značajni pomaci. Iznimno nam je važna suradnja s udruženjem kruzerskih tvrtki CLIA-om, s kojom je ova gradska uprava izgradila partnerski odnos, a zajedničkim naporima postignuta je bolja organiziranost na terenu. U ovom se segmentu Grad Dubrovnik pokazao kao primjer ostalim kruzerskim destinacijama“, rekla je između ostalog zamjenica Tepšić.

 

 

Dodala je kako je Dubrovnik prvi grad u Hrvatskoj sa „smart city“ strategijom, skupom projekata i aplikacija koji podižu kvalitetu boravka posjetitelja, a ovu tezu ilustrirala je brojnim primjerima dobre prakse.

 

 

„Aplikacijom Dubrovnik Visitor Grad Dubrovnik prati podatke o kretanju ljudi u povijesnoj jezgri, a dostupna je i web aplikacija za predviđanje gužvi na odabrane datume. Implementiran je i sustav za uspostavljanje zone zagušenja prometa oko povijesne jezgre Grada, koji uz opremu i inovativno softversko rješenje omogućuje upravljanje prometnim sustavom i automatsku provjeru turističkih autobusa koja podliježu naplati parkiranja na platou Pile.“

 

 

Osvrnula se i na urbani razvoj Grada u budućnosti, a iz planova je izdvojila dubrovački električni brodski tramvaj te sustav Park´n´Ride parkirališta nadomak gradskog centra na Pobrežju s 624 parkirališna mjesta.

 

 

„Takav sustav parkiranja privilegira lokalno stanovništvo, a posjetiteljima omogućuje puni doživljaj destinacije, bez zastoja i gužvi. Korak je to bliže k restrikciji vožnje motornih vozila uz samu kontaktnu zonu povijesne jezgre pod UNESCO-vom zaštitom, što je jedan od finalnih ciljeva našeg projekta Poštujmo Grad“, naglasila je zamjenica Tepšić.

 

 

Organizator konferencije je Lučka uprava Dubrovnik, a uz predsjednika Upravnog vijeća Lučke uprave Dubrovnik Kristijana Pavića, konferencija je okupila i predstavnike lučkih uprava hrvatskih i talijanskih gradova, poput Venecije, Trsta, Ravenne, Ancone, Zadra i Splita. Među ostalima, govornici su bili i predstavnici organizacije MedCruise te Ministarstva turizma i sporta.

 

 

Projekt prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija –Hrvatska REMEMBER promiče pomak prema održivom turizmu i rastu na programskom području kroz valorizaciju vrijedne pomorske kulturne baštine osam jadranskih talijanskih i hrvatskih luka kao pokretača konkurentnijih i uravnoteženijih razvojnih putova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji