Radionica o prihvatnom kapacitetu Dubrovnika: Nakon regulacije dolaska kruzera manji je pritisak na gradsku jezgru (FOTO)
lahor
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
24.2°C
Vrijeme za 21.06.2021.
21.06.2021. Danas
Max. 27°C Min. 22°C
Vrijeme za 22.06.2021.
22.06.2021. Uto
Max. 28°C Min. 22°C
Vrijeme za 23.06.2021.
23.06.2021. Sri
Max. 30°C Min. 21°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,842192
GBP
GBP
8,737567
USD
USD
6,284595
EUR
EUR
7,488095
Radionica o prihvatnom kapacitetu Dubrovnika: Nakon regulacije dolaska kruzera manji je pritisak na gradsku jezgru (FOTO)
08.11.2019 | Gospodarstvo
GRAD I TURIZAM

Radionica o prihvatnom kapacitetu Dubrovnika: Nakon regulacije dolaska kruzera manji je pritisak na gradsku jezgru (FOTO)

Autor: Libero Portal
Foto:
Sudionici radionice iskazali su svoja mišljenja o glavnim problemima koji su posljedica povećanja turističkih brojki te potencijalne korake koje bi se moglo poduzeti da se spriječe nepovoljni učinci turizma

Radionica na temu Prihvatni kapacitet grada Dubrovnika za turizam okupila je danas u gradskoj vijećnici predstavnike gradske uprave, gradskih vijećnika, komunalnih tvrtki, gradskih kotareva Grad, Pile Kono i Ploče iza Grada i drugih relevantnih dionika u turizmu Grada. Grad Dubrovnik i Institut za turizam Zagreb radionicu su organizirali u sklopu izrade „Studije održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom Grada Dubrovnika“, s ciljem otkrivanja ključnih prepreka za budući razvoj te propitivanja predloženih rješenja i načina njihove realizacije.

 

 

Stručnjaci Instituta ukratko su izložili polazište, metodologiju i ciljeve studije. Sudionicima je objašnjen pojam „prihvatnog kapaciteta“, koji se definira kao maksimalni broj ljudi koji mogu posjetiti turističku destinaciju u isto vrijeme, bez negativnih utjecaja na fizički, ekonomski i društveni okoliš, te koji ne izaziva neprihvatljivi pad kvalitete zadovoljstva posjetitelja. Moderni koncept određivanje prihvatnog kapaciteta promatra kao pomoć u procesu planiranja rasta i razvoja na određenom području.

 

 

Sudionici radionice iskazali su svoja mišljenja o glavnim problemima koji su posljedica povećanja turističkih brojki te potencijalne korake koje bi se moglo poduzeti da se spriječe nepovoljni učinci turizma. Kao ključna pitanja istaknute su prometne gužve u gradu s naglaskom na taksi djelatnost te gužve unutar stare gradske jezgre i problemi s kojima se posljedično suočava lokalno stanovništvo unutar zidina. Zaključeno je kako je nakon regulacije dolaska kruzera pješački pritisak na gradsku jezgru u granicama prihvatljivosti, osim u rijetkim incidentnim situacijama te se očekuje poboljšanje i u prometnoj situaciji nakon reorganizacije prijevoza posjetitelja s brodova s kružnih putovanja.

 

 

U sljedećim fazama izrade Studije uslijedit će dubinskih intervjui s predstavnicima ključnih dionika, terenski obilasci u sezoni i van sezone i prikupljanje sekundarnih podataka, nakon čega će se ključna područja detaljnije analizirati. Prije njenog dovršetka, studija će još jednom biti prezentirana javnosti te će se potom na temelju naknadnih primjedbi raditi konačna verzija.

 

 

U konačnici, Studijom će se sumirati prijedlog konkretnih aktivnosti koje treba poduzeti u cilju minimiziranja negativnih utjecaja turizma na okoliš i sprečavanja onih oblika turističkog razvoja koji bi mogli ugroziti održivost destinacije, kao i koji su to nositelji i provoditelji potrebnih aktivnosti te vremenski rok njihovog provođenja.

 

 

Podsjetimo, projekt izrade „Studije održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom Grada Dubrovnika“ ukupne vrijednosti 123 tisuće kuna sufinancira Ministarstvo turizma, i to sredstvima u iznosu do 100 tisuća kuna, što čini 80 posto potrebnih sredstava za realizaciju projekta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji