slab vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
10.8°C
Vrijeme za 24.01.2021.
24.01.2021. Danas
Max. 11°C Min. 11°C
Vrijeme za 25.01.2021.
25.01.2021. Pon
Max. 10°C Min. 4°C
Vrijeme za 26.01.2021.
26.01.2021. Uto
Max. 9°C Min. 1°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,015499
GBP
GBP
8,481130
USD
USD
6,208391
EUR
EUR
7,554991
Marić: Oslobađanje donacija od PDV-a poticaj je kompanijama
07.01.2021 | Gospodarstvo
IZMJENE PRAVILNIKA

Marić: Oslobađanje donacija od PDV-a poticaj je kompanijama

Autor: Libero Portal
Foto: LTV/Ilustracija
Ustvrdio je i da se s tom mjerom ne kasni jer obveznici PDV-a imaju rok za podnošenje obrazaca PDV-a do 20. siječnja

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak da bi izmjene pravilnika kojima će obveznici poreza na dodanu vrijednost (PDV) moći donirati robe i usluge na potresom pogođena područja bez plaćanja PDV-a trebale predstavljati i poticaj kompanijama za doniranje.

 

Riječ je o izmjeni pravilnika o Općem poreznom zakonu, koji bi trebao sutra biti objavljen u Narodnim novinama, a stupiti na snagu dan poslije, izjavio je Marić nakon sjednice Vlade, prenosi N1.

 

Mjera se odnosi isključivo na obveznike PDV-a, dakle one poduzetnike, pravne i fizičke osobe, čiji godišnji prihodi premašuju 300 tisuća kuna, objasnio je.

 

Usluge bez naknade, dakle doniraju na potresom pogođena područja, s obzirom da imamo i proglašenu katastrofu, (…) oslobođeni su obveze plaćanja poreza na dodanu vrijednost”, izjavio je Marić.

 

Ustvrdio je i da se s tom mjerom ne kasni jer obveznici PDV-a imaju rok za podnošenje obrazaca PDV-a do 20. siječnja.

 

“Dakle, čak uspijevamo zahvatiti i onih nekoliko dana prosinca. Ako je netko u tom vremenu nešto donirao, a podliježe ovom pravilniku, on ima vremena u prijavi obrasca PDV-a za prosinac 2020. to između ostalog evidentirati, a isto tako i u slijedećem mjesecu kada bude podnosio obrazac za siječanj”, pojasnio je Marić.

 

Dodao je kako po tom pitanju, s jedne strane, postoje ograničenja propisana europskim direktivama. No, u ovakvim okolnostima u Vladi se nadaju da su pronašli zadovoljavajuće rješenje koje neće previše odstupati od tih direktiva, kako se ne bi otišlo i u sferu određenih prekršaja, a istovremeno će dati poticaj našim kompanijama, naglasio je.

 

Marić je rekao i kako su se u početku možda najviše donirale osnovne živežne namirnice, ali i da se u mjesecima koji su ispred nas prije svega se misli na donacije građevinskog materijala, koji će služiti u obnovi i izgradnji objekata na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

 

Na račun državne riznice dosad doniran 64,1 milijun kuna

 

Novčane donacije su uvijek oslobođene plaćanja PDV-a i u ovom trenutku iznos donacija na službenom računu državne riznice je 64,1 milijun kuna, istaknuo je ministar financija.

 

Najavio je da će kroz idućih nekoliko dana, i zbog individualnih upita iz zemalja izvan EU-a pa tako i SAD-a, odakle je i inicijativa i pokrenuta, biti omogućena uplata donacija karticama, poput Vise i Mastercarda. Tim načinom plaćanja namijenjena sredstva bi se odmah transferirala u državni proračun, a na tome radi Fina, u suradnji s pojedinim komercijalnim bankama, dodao je Marić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji