povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
22.6°C
Vrijeme za 20.09.2020.
20.09.2020. Danas
Max. 21°C Min. 21°C
Vrijeme za 21.09.2020.
21.09.2020. Pon
Max. 26°C Min. 21°C
Vrijeme za 22.09.2020.
22.09.2020. Uto
Max. 24°C Min. 20°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,004293
GBP
GBP
8,254649
USD
USD
6,360608
EUR
EUR
7,537320
Zamjenica župana: Zelena mandarina uništava tu lijepu reputaciju naše mandarine (VIDEO)
09.09.2020 | Gospodarstvo
MANDARINE

Zamjenica župana: Zelena mandarina uništava tu lijepu reputaciju naše mandarine (VIDEO)

Autor: Libero Portal
Foto: LTV
Često se događa da neki proizvođači, a i otkupljivači, žure s berbom i plasmanom nezrelih i nekvalitetnih plodova. Najavljuju zato i inspekcije

Video

Povjerenstvo za mandarine upozorilo je na tradicionalan problem koji se u dolini Neretve kažu ponavlja svake godine  pa tako i ove.

 

"Ono što smo mi upozorili na prošloj sjednici povjerenstva naše potrošače jest da ne beru zelene plodove jer zeleni plod nema onaj potrebni omjer koncentracije šećera i kiselina kako bi ta naša neretvanska mandarina ljepotu koju ima kako bi se i uživala u okusu. Zelena mandarina uništava tu lijepu reputaciju naše mandarine", kazala je Žaklina Marević, zamjenica župana.

 

"Sami otkupni centri najlakše mogu korigirati vrijeme berbe odnosno robu koja nije uvjetna koja je rano ubrana ne zaprimiti je i samim time će smanjiti broj onih proizvođača koji će započeti s ranom berbom", rekao je Željko Bjeliš, predsjednik udruge Neretvanska mladež.

 

Zbog berbe zelenih mandarina bit će pojačan  inspekcijski nadzor. 

 

"Kad inspekcija ide u nadzor oni mogu točno iskontrolirati je li mandarina zrela je li spremna za tržište, a mi smo kao povjerenstvo dali preporuku za s berbom prvih mandarina mogu započeti u narednih desetak dana", rekao je Žaklina Marević, zamjenica župana.

 

Procjenjuje se kako će se ove sezone u Neretvi ubrati između 35 i 40 tisuća tona mandarine.  Kako će se situacija sa  COVIDOM odraziti na ovogodišnju berbu i prodaju nitko ne može predvidjeti , pa ni proizvođači.

 

"Može se dogoditi da sve bude dobro da bude amo reći normalna cirkulacija ljudi i promet roba i da u ovakvoj situaciji budući da je mandarina bogata c vitaminom potrošnja mandarine bude veća nego inače. S druge strane može se dogoditi nekakav zastoj što se dogodilo proljetos, ograničeno kretanje što sigurno neće pogodovati prometu i potrošnji mandarine", rekao je Željko Bjeliš, predsjednik udruge Neretvanska mladež.  

 

Proizvođači i otkupljivači mandarina  uskoro bi se trebali sastati i s epidemiolozima  kako bi se poduzele sve preventivne mjere zaštite zdravlja i sigurnosti njihovih  djelatnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji