slab vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
21.6°C
Vrijeme za 22.09.2019.
22.09.2019. Danas
Max. 17°C Min. 17°C
Vrijeme za 23.09.2019.
23.09.2019. Pon
Max. 20°C Min. 17°C
Vrijeme za 24.09.2019.
24.09.2019. Uto
Max. 22°C Min. 17°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
+0.00%
CHF
CHF
6,755291
+0.00%
GBP
GBP
8,386856
+0.00%
USD
USD
6,695970
+0.00%
EUR
EUR
7,396368
 Politika je imala presudnu ulogu u izboru direktora Turističke zajednice Župa dubrovačka
02.06.2019 | Gospodarstvo
MARKO MILOSLAVIĆ:

Politika je imala presudnu ulogu u izboru direktora Turističke zajednice Župa dubrovačka

Autor: Libero Portal
Foto: Facebook
Marko Miloslavić jedan je od protukandidata koji je ušao u uži izbor za direktora TZ

Ministarstvo turizma poništilo je natječaj za direktora Turističke zajednice Župa dubrovačka te naredilo Turističkom vijeću da kandidatima vrati natječajnu dokumentaciju i raspiše novi natječaj, a da se pri ponovnom izboru direktora rukovode odredbama Pravilnika. Podsjetimo, na čelo TZ postavljen je Antonio Vojvodić (HDZ), a kandidati koji su ušli u uži izbor su Marko Miloslavić i Marija Pendo. 

Jedan od protukandidata koji su ušli u uži izbor, Marko Miloslavić, uputio je priopćenje u kojem se osvrnuo na trenutnu situaciju oko poništenog natječaja, a prenosimo ga u cijelosti:

"Turizam  u gotovo svim općinama na hrvatskoj obali predstavlja dominantnu granu gospodarstva, koja izravno ili neizravno utječe na život svih stanovnika naše obale. Isti je slučaj i s našom Župom u kojoj sve počinje i završava upravo s turizmom. Brojke od gotovo 150 000 posjetitelja u prošloj godini i ostvarenih preko 580 000 noćenja idu u prilog činjenici koliko je zapravo važna uloga Turističke zajednice, kao glavnog koordinatora turističke aktivnosti, ali i glavnog promotivnog mehanizma destinacije.

Smatram da je presudnu ulogu u izboru i imenovanju novog direktora Turističkog ureda imala upravo  politika. I to politika neodgovornih pojedinaca na čelu s predsjednikom vijeća TZ, ujedno i načelnikom Općine,  Silviom Nardelijem, čiji je glavni fokus stranački interes, bez obzira na posljedice po ostatak stanovništva. Tim pojedincima su zakoni Republike Hrvatske obične smjernice, koje oni mogu, a ne moraju slijediti. Selekcijom se bave na osnovi stranačke pripadnosti, dok želje za stvarnim napretkom i dobrobiti zajednice nema ni u kojem obliku.

Moram se osvrnuti i na izjave Silvia Nardelija u medijima, koji pravda nepravilnosti u izboru kandidata na poprilično čudan način. Naime, svu spornu dokumentaciju pri prijavi za natječaj, Turističko vijeće je  moglo, odnosno moralo, provjeriti i konzultirati se s nadležnim ministarstvom. Isto tako su mogli provjeriti i dio oko sistematizacije radnog mjesta s Hotelima Dubrovačka rivijera kojega ističe kao glavno opravdanje.

Konzultacije s ministarstvom su napravljene za nekoliko drugih kandidata, između ostalog i za mene. Zašto se vijeće nije konzultiralo s ministarstvom u slučaju izabranog kandidata odmah u startu ako je bila sporna sistematizacija ili bilo koja druga stavka u dostavljenoj dokumentaciji? Zašto je dio kandidata odbijen iako je imao iste ili bolje kvalifikacije od odabranog kandidata?

Sramota je što danas ne razgovaramo o programu rada TZ-a; o koncertima, izložbama, raznim manifestacijama, sportskim, kulturnim i drugim događajima koje će organizirati TZ. Sramota je što danas ne razgovaramo o Župi u kontekstu moderne rivijere Mediterana, jer za to imamo sve preduvjete.

Nažalost, danas razgovaramo o uobičajenim temama u našoj domovini; o namještanju, o diskriminaciji, o stranačkom pogodovanju i nepoštivanju zakona. Nameće se i pitanje odgovornosti, jer Župi je nanesena šteta. Nanesena je šteta jer će nam Turistički ured biti obezglavljen veći dio sezone, nanesena je šteta ugledu i slici Župe kao destinacije, ali i kao lokalne zajednice, na koncu, nanesena je šteta svim sudionicima turističkog proizvoda Župe dubrovačke, svima onima koji uredno plaćaju turističku članarinu i paušalni porez, koji je od ove godine još i veći.

Sljedeće godine Župa slavi 100 godina modernog turizma i otvaranje prvog hotela na području Župe.

Hoćemo li je dočekati s direktorom i programom dostojnim takve obljetnice?"-navodi Marko Miloslavić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji