Važna obavijest maslinarima i vinogradarima
povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
14.8°C
Vrijeme za 25.02.2021.
25.02.2021. Danas
Max. 13°C Min. 13°C
Vrijeme za 26.02.2021.
26.02.2021. Pet
Max. 17°C Min. 11°C
Vrijeme za 27.02.2021.
27.02.2021. Sub
Max. 18°C Min. 9°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,844825
GBP
GBP
8,779870
USD
USD
6,197175
EUR
EUR
7,577906
Važna obavijest maslinarima i vinogradarima
21.02.2021 | Gospodarstvo
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Važna obavijest maslinarima i vinogradarima

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Iz Ministarstva poljoprivrede uputili su dvije obavijesti za poljoprivrednike

Obavijest maslinarima!

 

Vrijeme je za zaštitu maslina od uzročnika bolesti paunovog oka ( Spilocaea oleagina) . U maslinicima koji imaju vidljive simptome zaraze na listovima ili se nalaze na u nizinama, udolinama pogodnim za razvoj patogena preporučujemo primjenu organskih pripravaka : Nativo 75 WG, Stroby WG, Syllit 544 SC, Sugoby, Quimera.

 

U maslinicima gdje je obavljena rigorozna rezidba zaštitu od uzročnika paunovog oka moguće je napraviti jednim od pripravaka na osnovi bakra zbog dezinfekcijskog djelovanja na rane nastale od rezidbe i preventivne zaštite od uzročnika bakterijskog raka (Pseudomonas syringae pv. savastanoi ) Zaštitu napraviti jednim od bakrenih pripravaka: Cuprablau Z 35 WG, Neoram WG, Nordox 75 WG, Codimur SC, Copper Key Flow, Cupra, Copper Key, Codimur 50, Cupper Lainco, Double Copper Key, Airone SC ili kombinacija bakra s mankozebom Codimur M, Laincobre M.

 

Registrirani i dozvoljeni pripravci nalaze se u FIS bazi Ministarstva poljoprivrede u tražilici : https://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

 

U maslinicima gdje je zabilježena prisutnost štitastih uši ( maslinin medić, maslinine štitasta uši.) bakrenom pripravku je moguće dodati mineralno ulje: Bijelo ulje EC, Mineralno svijetlo ulje EC ili koristiti gotovu tvorničku kombinaciju bakra i mineralnog ulja (Modro ulje ili Red Fox ). Maslinari koji su u sustavu ekološke proizvodnje ili su korisnici plaćanja za IAKS mjere OPERACIJA 10.1.8. Održavanje ekstenzivnih maslinika smiju koristiti samo pripravke na osnovi bakra kojima je moguće dodati Bijelo ili Mineralno svijetlo ulje.

 

Kod primjene bakrenih sredstava na stablima zaraženim paunovim okom moguća je pojava tzv. bakrenog šoka koji se očituje u masovnom opadanju zaraženog lišća. Pripravke primijeniti prema uputi na etiketi za mirnog vremena uz dovoljan utrošak škropiva. Svako tretiranje je potrebno zabilježiti u evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja , a praznu ambalažu zbrinuti na pravilan način.

 

Na stranici www.savjetodavna.hr možete se predbilježiti za primanje preporuka za zaštitu bilja putem vaše elektronske pošte, a možete se predbilježiti i direktno na poveznici:

https://www.savjetodavna.hr/newsletter-signup/

 

Obavijest vinogradarima!

 

Povišene dnevne temperature potaknuti će bubrenje pupova vinove loze na ranim sortama i položajima uz more. Usmjerena zaštita od uzročnika crne pjegavosti rozgve (Phomopsis viticola) počinje se provoditi u vrijeme bubrenja pupova i razvojnog stadija vunastog pupa kad se primjenjuju pripravci na osnovi bakra sukladno registraciji i dozvoli http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 

Radi suzbijanja prezimljujućih oblika štitastih uši i štetnih grinja bakrenom pripravku je uputno dodati mineralno ulje ili koristiti gotovu tvorničku kombinaciju bakra i mineralnog ulja http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 

Radi smanjenja populacije lozinih grinja bakrenom pripravku je moguće dodati topivi sumporni pripravak u povišenoj koncentraciji , ali se u tom slučaju ne preporučuje dodavati mineralna ulja.

 

Pripravci na osnovi bakra smiju se koristiti do otvaranja pupova!

 

Registrirana i dozvoljena sredstva zaštite bilja u Republici Hrvatskoj vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 

Pripravke koristiti prema uputama na etiketi sredstva za zaštitu bilja. Nakon tretiranja ispunite evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

 

Na stranici www.savjetodavna.hr možete se predbilježiti za primanje preporuka za zaštitu bilja putem vaše elektronske pošte, a možete se predbilježiti i direktno na poveznici:

https://www.savjetodavna.hr/newsletter-signup/

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji