U Hotelu Rixos Premium Dubrovnik, sljedeća četiri dana, održava se 21. Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva
Prije svečanog otvaranja organizatori su predstavili program sajma te sve što se na sajmu nudi.
"Posjeta izlagatelja je jako dobra, ugodno smo se iznenadili iako svake godine oko osamdeset posto istih dolaze kroz cijelo vrijeme održavanja sajma. Oni su s nama od samog početka što potvrđuje uspješnost sajma. Svake godine prezentiramo ciljeve i program te poboljšavamo i nadopunjujemo sadržaj, ali uvijek nam je bio cilj razviti što više poduzetništva u ruralnim područjima. Ovdje su prisutni predstavnici skoro svih županija, imaju različite proizvode, svake godine je tu 20 do 30 posto mladih ljudi koji se kao novi uključuju u ovaj projekt. Mi ih svesrdno podržavamo iz temeljne činjenice jer želimo da ti ljudi opstanu u ruralnim područjima, da im ne pada na pamet da sele iz Hrvatske", rekao je direktor Mediteranskog sajma Vedran Kraljević i dodao kako je sve veća potreba za domaćim proizvodima.
"Svrha sajma je marketinški prezentirati i informirati ljude koliko je važno za organizam što unosi u sebe, je li to GMO hrana, ona s certificiranom oznakom ili tradicionalno uzgojena. Glavne odrednice su da uvjerimo mlade ljude da ostanu na selima jer će tako opstati. Danas je ponuda kvalitetnija, informacije su dostupnije i to je jednostavno trend u svijetu. Uvijek sam govorio da će to bujati pa stoga ovim putem sve pozivam da se uključe u ovaj vid proizvodnje, ako imaju mogućnosti", poručuje Kraljević.
Predsjednica Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić otkrila je da će, s obzirom da su aktualne teme cijene električne energije i cijene proizvoda u trgovinama, Županijska komora na Mediteranskom sajmu u petak održati radionicu na temu ugradnje solarnih elektrana i proizvodnje vlastite energije te okrugli stol na temu poljoprivreda, perspektive i mogućnosti razvoja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
Pročelnik UO za poduzetništvo turizam i more DNŽ Ivo Klaić kazao je kako sajam doprinosi razvoju OPG-ova i općenito poljoprivrede.
U sklopu sajma je organiziran i bogat glazbeno-kulturni program i gastro show koji će se održati u petak gdje će pet istaknutih kuhara prezentirati svoja jela kroz dva dana sajma.
Više u Vijestima Libertas televizije u 14 te 17:30 sati!