umjeren vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
19.3°C
Vrijeme za 25.05.2020.
25.05.2020. Danas
Max. 18°C Min. 18°C
Vrijeme za 26.05.2020.
26.05.2020. Uto
Max. 21°C Min. 16°C
Vrijeme za 27.05.2020.
27.05.2020. Sri
Max. 23°C Min. 13°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,154954
GBP
GBP
8,473162
USD
USD
6,952796
EUR
EUR
7,579243
Muke stonskih školjkara: Lani nas je poharala nora, a sad nas je dotukla korona!
29.03.2020 | Gospodarstvo
PELJEŠAC

Muke stonskih školjkara: Lani nas je poharala nora, a sad nas je dotukla korona!

Autor: Libero Portal
Foto: Ivan Jukić/Libero Portal
Školjkari se posebno boje toplijih dana kada ugrije more jer kamenica ne voli toplo, dio će zasigurno otpasti s pergolara i propasti na dnu mora.

Prošle godine prodaja kamenica potpuno je stala, baš u vremenu kada bi se školjke trebale najbolje prodavati jer su najpunije i najukusnije upravo u ožujku, iza blagdana svetoga Josipa, piše Slobodna Dalmacija.

 


Nažalost, ove godine nije tako. Stonski školjkari zbrajaju gubitke, mnogi se neće ni moći izvući iz ove krize, jednostavno će odustati od proizvodnje. Gubici su veliki i pravi razmjeri štete znat će se tek kada ova kriza prođe. A nitko ne zna koliko će potrajati.
Školjkari se posebno boje toplijih dana kada ugrije more jer kamenica ne voli toplo; dio će zasigurno otpasti s pergolara i propasti na dnu mora. Najugroženije su one kamenice koje su upravo prispjele za berbu, među njima će biti i najviše štete.

 


Da dozrele kamenice ne vole toplo more potvrdio nam je i “doktor” za kamenice Vlado Onofri, koji ističe da kamenica poslije mrijesta gubi kondiciju, što je posebno izraženo u svibnju i lipnju, kada se more počne zagrijavati. Zbog toga kamenica otpada s pergolara i umjesto na tanjuru završava na dnu mora. To će se dogoditi ovoga proljeća, jer doslovno dozrele kamenice ostaju “neobrane”.

 


Međutim, dr. Onofri ima i rješenje kako bi se barem malo ublažilo ionako loše stanje te smanjio mortalitet kamenica.
- Postojeće pergolare bi trebalo produžiti barem dva do tri metra i spustiti u dubinu gdje je more hladnije, što više odgovara kamenicama - kazuje Onofri. On smatra da to u konačnici ne bi bila velika investicija, jer je riječ doslovno o nekoliko metara konopca kojim se produžuje postojeći pergolar.

 


Više pročitajte OVDJE.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji