slaba kiša
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
13.6°C
Vrijeme za 04.12.2020.
04.12.2020. Danas
Max. 13°C Min. 12°C
Vrijeme za 05.12.2020.
05.12.2020. Sub
Max. 15°C Min. 11°C
Vrijeme za 06.12.2020.
06.12.2020. Ned
Max. 18°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,971681
GBP
GBP
8,357831
USD
USD
6,228702
EUR
EUR
7,545450
Predsjednik uprave Hrvatskih autocesta: Investicija u autocestu je opravdana i već sljedećeg mjeseca krećemo s projektiranjem (VIDEO)
21.10.2020 | Gospodarstvo
PROMETNA POVEZANOST

Predsjednik uprave Hrvatskih autocesta: Investicija u autocestu je opravdana i već sljedećeg mjeseca krećemo s projektiranjem (VIDEO)

Autor: Libero Portal
Foto: LTV
Ministar prometa Oleg Butković boravio je u Dubrovniku gdje se susreo sa županom i županijskim gradonačelnicima i načelnicima. Tema sastanka bila je Prometna povezanost - nakon kojeg je Butković dao do znanja kako bi izgradnja autoceste od Metkovića do Dubrovnika te brze ceste do Zračne luke Dubrovnik mogla postati realnost

Video

Pelješki most privodi se kraju, njegova izgradnja kao i izgradnja autoceste do Dubrovnika najavljivana je mnogo puta kroz mnogo godina. Svi na jugu se nadaju kako će i autocesta uskoro u gradnju. 

 

"Ono što znamo je da će ukupna vrijednost izgradnje te autoceste biti oko 9 milijardi kuna. To su okvirne vrijednosti. Nakon studije izvodljivosti krećemo dalje s dokumentaciju izrade studije na okoliš, prema lokacijskoj i građevinskoj dozvoli", kazao je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

 

"Investicija u autocestu je opravdana i već sljedećeg mjeseca krećemo s projektiranjem. Riječ je o dionici od 47 kilometara punog profila autoceste plus 12 kilometara spojnih cesta", tvrdi Boris Huzjan, predsjednik uprave Hrvatskih autocesta.

 

Za izgradnju nekih prometnih rješenja vlada će se koristiti i s COVID fondom - 22 milijarde eura. No autocesta nije jedini problem naše županije. 

 

"Što se tiče projekta izgradnje dviju brzih cesta, za onu prema Zračnoj luci gotova je studija izvodljivosti te je u tijeku izrada studije utjecaja na okoliš. Za cestu Brijesta studija izvodljivosti je gotova, a za obilaznicu Orebića napravili smo korak dalje, a to je studija utjecaja na okoliš", tvrdi Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture. 

 

Prijepor trase brze ceste iznad Omble  Butković kaže definiran je  u prostornom planu županije i usklađen sa županijom, gradom i općinama.

 

"Moramo u našoj županiji osigurati mogućnost da i ljudi iz Neretve rade u Dubrovniku u dnevnoj migraciji što će biti moguće autocestom. Time ćemo moći osigurati i zlatni sat Doline Neretve i Pelješca što nam je obveza prema građanima", kazao je Nikola Dobroslavić, župan dubrovačko-neretvanski.

 

Trenutno na području županije ulaže se oko 600 milijuna kuna u lučku infrastrukturu, od toga je za sada 500 milijuna iz europskih fondova. Butković poručuje teško je predvidjeti točan datum izgradnje autoceste, građani se nadaju da neće sve još godinama stajati tek na papiru kao i do sada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji