slab vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
24.7°C
Vrijeme za 08.07.2020.
08.07.2020. Danas
Max. 27°C Min. 23°C
Vrijeme za 09.07.2020.
09.07.2020. Cet
Max. 29°C Min. 21°C
Vrijeme za 10.07.2020.
10.07.2020. Pet
Max. 29°C Min. 22°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,093981
GBP
GBP
8,358239
USD
USD
6,698752
EUR
EUR
7,550833
Nema više prodaje ni iznajmljivanja! Vlasnici POS-ovih stanova dobili pismo od Grada
06.03.2020 | Gospodarstvo
RESTRIKCIJE

Nema više prodaje ni iznajmljivanja! Vlasnici POS-ovih stanova dobili pismo od Grada

Autor: Libero Portal
Foto: Ilustracija/Grad Dubrovnik
Oni koji su stanove prodali prije stupanja na snagu ovoga zakona - nikom ništa!

Vlasnici POS-ovih stanova u Mokošici, koji su im prodani u 2016. godini, dobili su obavijest od Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Dubrovnika.

 

U njoj stoji kako, pozivajući se na Zakon Hrvatskog sabora donesen 28. lipnja 2019. o izmjenama i dopunama zakona o društveno poticajnoj stanogradnji, vlasnici navedenih stanova iste više neće moći iznajmljivati niti prodati jer je po istom zakonu izričito zabranjen najam i prodaja stana u roku od 10 godina od dana sklapanja Ugovora, što znači da do 2026. godine to neće moći napraviti.

 

Stanari su od navedene agencije upozoreni da ozbiljno shvate ovu izmjenu i zabranu najma jer su sankcije, navode, ogromne. No, postavlja se pitanje, što je s onima koji su prije donošenja ovoga zakona već prodali stanove? 

 

"Tko je jamio..."

 

"Oni stanari koji su prodali ili iznajmljivali stan prije donošenja ove izmjene Zakona ne mogu biti sankcionirani za to. Sankcije se odnose na one koji prekrše Zakon u periodu nakon donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji (na snazi od 18. 7. 2019. g.). Krajnji rok je 8 dana od datuma sudskog rješenja o Zabilježbi otuđenja i davanja u najam stanova. Nakon tog roka stanar ne smije ni u kojem slučaju davati stan u najam jer je strogo zabranjen. Eventualna prodaja se može odobriti na način opisan u novom članku 28., stavci od 3. do 6. Zakona društveno poticanoj stanogradnji", odgovorio je Dubravko Pasqualicchio, ravnatelj  Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Dubrovnika.  

 

Pitali smo i pod kojim uvjetima su potpisani tadašnji ugovori s kupcima, koji su im očito dopustili apartmanizaciju i prodaju stanova.

 

"Ugovori su potpisani sukladno tadašnjem Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji i tadašnjem članku 28., stavak 1: "(1) Stan kupljen uz obročnu otplatu, odnosno taj suvlasnički dio nekretnine vlasnik može prodati ili na drugi način otuđiti samo ako prethodno otplati ukupni preostali iznos dugovanja s kamatom na javna sredstva za razdoblje do prekida otplate. "

 

Dakle, tada se nigdje u Zakonu izričito najam nije zabranjivao, ali za prodaju stana svakako je uvijek vrijedilo da se može prodati, ali samo ako kupac stana prethodno otplati ukupni preostali iznos dugovanja Agenciji s kamatom na javna sredstva za razdoblje do prekida otplate. Po današnjem Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji, ukoliko nije prošlo 10 godina od dana potpisivanja Ugovora s Agencijom, stanar mora podnijeti Zahtjev za prijevremenu prodaju stana Agenciji u slučaju nastupa sljedećih okolnosti: smrt i/ili teška bolest kupca stana i/ili članova uže obitelji, razvrgnuće suvlasničke zajednice zbog razvoda braka, otvaranje postupka stečaja potrošača te preseljenje kupca, odnosno pravnog slijednika u drugo mjesto stanovanja. Ako Agencija (Povjerenstvo zaduženo za to) odobri zahtjev kupca, odnosno pravnog slijednika kupac, odnosno pravni slijednik se obvezuje prethodno otplatiti ukupni preostali iznos dugovanja Agenciji s kamatom na javna sredstva za razdoblje do prekida otplate", stoji u odgovoru ravnatelja Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Dubrovnika.

 

Inače, u POS-ovim stanovima u Mokošici, u njih 64, živi 19 obitelji, a sve ostalo, barem kako nam tvrde tamošnji stanari, je prodano ili iznajmljeno.

 

O ovoj temi i u vijestima Libertas televizije u 17:30 sati!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji