umjeren vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
20.6°C
Vrijeme za 28.05.2020.
28.05.2020. Danas
Max. 23°C Min. 17°C
Vrijeme za 29.05.2020.
29.05.2020. Pet
Max. 22°C Min. 15°C
Vrijeme za 30.05.2020.
30.05.2020. Sub
Max. 20°C Min. 15°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,090949
GBP
GBP
8,488806
USD
USD
6,872954
EUR
EUR
7,578806
Guardian o dubrovačkom turizmu: Previše gostiju i brodova nanosi štetu povijesnim lokalitetima
22.09.2019 | Gospodarstvo
TAMNA STRANA TURIZMA

Guardian o dubrovačkom turizmu: Previše gostiju i brodova nanosi štetu povijesnim lokalitetima

Autor: Libero Portal
Foto:
Ugledni britanski dnevnik ima i prijedlog za dubrovačkog gradonačelnika

Dubrovnik poznat kao "biser Jadrana", postao je jedna od najvećih mediteranskih turističkih atrakcija, piše Guardian

 

Šarmantan stari grad, niz Unescovih mjesta svjetske baštine i značajna luka uvijek su privlačili, ali novi uspjeh serije Igre prijestolja (Game of Thrones), od kojih je velik dio snimljen u njemu, učinio ga je posebno popularnim utočištem za brodove za krstarenje, čijim je putnicima rečeno da najvažnije stvari mogu vidjeti u jednom danu.

 

Manji čamci odvoze putnike do pristaništa pa ih se onda autobusima prevozi do stare gradske jezgre nakon čega slijedi šetnja Stradunom do gradskih zidina, na koje ulaz košta 30 eura (27 funti). 

 

Lokacije snimanja serije Game of Thrones i najstarija ljekarna u Europi u franjevačkom samostanu iz 14. stoljeća najviše privlače.

 

Prošle godine se u stari grad spustilo oko tri milijuna posjetitelja, a većina njih izlila se s oko 400 brodova za krstarenje koji su pristali u luci. Kritičari kažu da nanose dugoročnu štetu povijesnim lokalitetima, ali s obzirom da sredstva za život 80 posto mještana ovise o turističkom prometu, neki se nerado bave spomenutim problemima.

 

Međutim, sve je više zabrinjavajućih dokaza o dramatičnom učinku gostiju, osobito na vrstu grada kakav je Dubrovnik. Tamo gdje su nekada bile knjižare, pekare, mesnice, frizerski saloni i tržnice, sada suvenirnice i štandovi služe turistima. I sami brodovi spaljuju ogromne količine fosilnih goriva, stvarajući zagađenje vodom, zrakom i bukom te snažno utječu na morski ekosustav.

 

Sve veći osjećaj stanovnika grada da je turizam postao prekomjerni natjerao je gradonačelnika da uvede strože kontrole: tijekom jutra samo dva broda mogu pristati, a treći poslije podne. Sljedeće godine na kopno će biti dopušteno ograničenje od 4000 posjetitelja, a za dvije godine svaki će se suočiti s porezom od 2 eura.

 

Drugi je prijedlog da brodovi - koji imaju tendenciju da svoje motore ostave upaljenim tako da hladnjaci, klimatizacija i druge tehničke funkcije i dalje rade - budu prisiljeni crpiti svoje zalihe energije s hrvatskog kopna. Gradonačelnikov argument je da bi grad trebao barem financijski profitirati od prisutnosti brodova, iako ekolozi primjećuju da odredba neće spriječiti brodove da pokreću motore i da zaustave ekološku štetu. Niti je detaljno opisano kako će se te mjere primjenjivati ​​ili kako osigurati da operateri krstarenja poštuju pravila, piše Guardian.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji