Žestoka rasprava o turističkim zajednicama povela se na sjednici Sabora (VIDEO)
Izvanredne vijesti
povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
18.0°C
Vrijeme za 13.05.2021.
13.05.2021. Danas
Max. 17°C Min. 15°C
Vrijeme za 14.05.2021.
14.05.2021. Pet
Max. 18°C Min. 15°C
Vrijeme za 15.05.2021.
15.05.2021. Sub
Max. 16°C Min. 13°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,867221
GBP
GBP
8,775449
USD
USD
6,206813
EUR
EUR
7,531968
Žestoka rasprava o turističkim zajednicama povela se na sjednici Sabora (VIDEO)
20.11.2020 | Gospodarstvo
TURIZAM

Žestoka rasprava o turističkim zajednicama povela se na sjednici Sabora (VIDEO)

Autor: Libero Portal
Foto: LTV
U saboru se raspravljalo o sustavu turističkih zajednica i njihovih članarina. Prema vladinu prijedlogu o izmijeni zakona, članarine bi u turističkim zajednicama trebale biti 12 posto manje, a sve zbog rasterećenja poduzetnika i stvaranja konkurentnog poslovnog okruženja

Video

Žestoka rasprava o turističkim zajednicama povela se na sjednici Sabora. Raspravljalo se o Vladinom prijedlogu izmjene Zakona o članarinama u turističkim zajednicama kojim se predlaže smanjenje stopa za obračun i plaćanje članarine poduzetnika za 12 posto. Između ostalog povuklo se i pitanje velikog broja turističkih zajednica u Hrvatskoj. Njih čak 313.

 

"Da li je takvo tijelo potrebno, definitivno da, da se negdje koncentrira novac za promidžbu. Svi mi od gostiju živimo na neki način vide destinaciju, ali da li je potrebno ovoliko turističkih zajednica, vrlo vjerojatno ne", kazao je Nino Dubretić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja

 

"To je jedan veliki sustav koji je trom. Postoji Hrvatska turistička zajednica, županijske turističke zajednice, gradske, pa onda svako selo i zaseok ima turističku zajednicu. Oni stalno govore da je to radi promocije, ali onda meni nije jasno kako jedan otok koji bi trebao zajednički jednako nastupa vezano za promociju ima dvije turističke zajednice", tvrdi Slavica Grkeš, vlasnica turističke agencije .

 

Među reakcijama dubrovačkih ugostitelja i poduzetnika našli su se i neki drugi prijedlozi.

 

"Naše stajalište je uvijek da bi to trebalo biti dobrovoljno. Da li trebaju postojati komore, da apsolutno trebaju postojati, i da ih bude što više, nemamo ništa protiv,  komore i udruženja i da se bore na tržištu i da pridobiju pozornost i povjerenje svojih članova", govori Ante Vlašić, predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik.

 

Glavni problem, što se tiče članarina, u tome je što se one naplaćuju po prometu kojeg je firma ostvarila.

 

Više pogledajte u prilogu!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji