povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
11.6°C
Vrijeme za 01.12.2020.
01.12.2020. Danas
Max. 5°C Min. 5°C
Vrijeme za 02.12.2020.
02.12.2020. Sri
Max. 11°C Min. 5°C
Vrijeme za 03.12.2020.
03.12.2020. Cet
Max. 12°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,961662
GBP
GBP
8,426252
USD
USD
6,307897
EUR
EUR
7,549922
Ministar Ćorić u Konavlima: Gruda dobila pročistač vrijedan 14 milijuna kuna
22.10.2020 | Gospodarstvo
ULAGANJA

Ministar Ćorić u Konavlima: Gruda dobila pročistač vrijedan 14 milijuna kuna

Autor: Libero Portal
Foto: Libero portal
Napravljeni su i novi nogostup, ceste i parkiralište na Grudi

Uz nazočnost ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića na Grudi je u četvrtak svečano pušten u rad novoizgrađeni kanalizacijski sustav. Svečanosti je uz predstavnike Općine Konavle predvođene načelnikom Lasićem nazočio i župan Nikola Dobroslavić.

 

U sklopu projekta izgrađeno je oko šest kilometara mreže kanalizacijskog sustava, dvije podzemne crpne stanice i biljni uređaj za pročišćavanje. Paralelno s kanalizacijskom mrežom izveden je i sustav oborinske odvodnje u duljini oko četiri kilometra, a izgrađen je i nogostup kroz mjesto u dužini 1250 metara te je uređeno 100 parkirališnih mjesta. Ukupna vrijednost projekta je 14 milijun kuna.

 

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić rekao je kako je već ranije završen kanalizacijski sustav u Cavtatu, a trenutno je u tijeku izgradnja sustavu u Moluntu.

 

Za razvoj gospodarstva i turizma jedna od osnovnih pretpostavki je kanalizacijski sustav. Projektom je omogućeno spajanje tisuću stanovnika, ali sustav je napravljen tako da se može dodatno proširiti”, rekao je načelnik Lasić te dodao kao su Hrvatske vode financirale 80 posto projekta, dok je Općina osigurala preostala sredstva.

 

Napomenuo je kako su u tijeku radovi na izgradnji kanalizacijskog sustava Molunat gdje je projektom predviđena izgradnja glavnog sustava odvodnje ukupne duljine četiri kilometra tlačnog cjevovoda duljine 1,1 kilometar. Na sustavu se nalaze i tri crpne stanice ukupnog kapaciteta 30 litara/s, a planiran je i uređaj za pročišćavanje zajedno sa podmorskim ispustom. Takođe, izgradit će se i vodoopskrba mreža u duljini 4,2 kilometra.

”Do sada je izvedeno oko dva kilometra tlačnog i gravitacijskog kolektora sustava odvodnje i vodoopskrbnog cjevovoda, a procjenjena vrijednost svih radova je 15 milijuna kuna”, rekao je načelnik Lasić.

 

Ministar Ćorić je ovom prilikom čestitao Općini Konavle na Danu Općine, a načelniku na završetku ovog projekta.

 

”Sam projekt je napravljen po najvišim ekološkim standardima. Najviše nas veseli način na koji će pročistač vode biološki tretirati, što najbolje promovira održivost, odnosno zaštite okoliša”, rekao je ministar Ćorić te dodao kako je konačan cilj ove Vlade ne samo za Konavle nego za cijelu Hrvatsku uspostava sustava javne vodoopskrbe i javne odvodnje na cijelom teritoriju RH.

 

Župan Dobroslavić čestitao je Općini Konavle na investicijama kanalizacijskih sustava Cavtat i Gruda te izgradnji Uređaja za biološko pročišćavanje otpadnih voda na Grudi.

”To su velike investicije, radi se o 30 milijuna kuna, i time je Općina Konavle potvrdila svoju brigu za područje, osobito u onome dijelu koje se odnosi na zaštitu okoliša. Također, čestitam i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskim vodama na sudjelovanju u ovim investicijama, ali isto tako i na brojnim drugim investicijama na području naše županije“, rekao je župan Dobroslavić.

 

 Više u vijestima Libertas televizije u 17:30 sati!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji