Evo kako napreduju projekti lučke infrastrukture na Korčuli (FOTO)
Izvanredne vijesti
povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
17.8°C
Vrijeme za 13.05.2021.
13.05.2021. Danas
Max. 18°C Min. 14°C
Vrijeme za 14.05.2021.
14.05.2021. Pet
Max. 18°C Min. 14°C
Vrijeme za 15.05.2021.
15.05.2021. Sub
Max. 17°C Min. 13°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,867221
GBP
GBP
8,775449
USD
USD
6,206813
EUR
EUR
7,531968
Evo kako napreduju projekti lučke infrastrukture na Korčuli (FOTO)
21.11.2020 | Gospodarstvo
ULAGANJE OD STRANE EU FONDOVA I DRŽAVE

Evo kako napreduju projekti lučke infrastrukture na Korčuli (FOTO)

Autor: Libero Portal
Foto: DNŽ
Saborski zastupnik Bačić, župan Dobroslavić i zamjenik Cebalo obišli su radove

Saborski zastupnik Branko Bačić, župan Nikola Dobroslavić sa zamjenikom Joškom Cebalom u pratnji gradonačelnika Grada Korčule Andrije Fabrisa i ravnatelja ŽLU Korčula Ante Tvrdeića obišli su u subotu radove na nekoliko aktivnih projekata lučke infrastrukture na otoku Korčuli.

 

Obilazak je počeo realiziranim projektom komunalne lučice Porto UŠ vrijednim četiri milijuna kuna, potom su u pratnji predsjednika Uprave ACI-a Kristijana Pavića obišli 25 milijuna kuna vrijedne radove rekonstrukcije lukobrana u ACI marini Korčula te naposljetku 10,5 milijuna kuna vrijedne radove na rekonstrukciji lukobrana Puntin.

 

Saborski zastupnik Branko Bačić rekao je kako je osigurano oko 760 milijuna kuna za osam luka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Također, istaknuo je kako je DNŽ u sklopu programa oporavka i otpornosti prijavila 272 projekta vrijedna oko šest milijardi kuna.

 

”Naravno, ne svi, ali dobar dio tih projekata će biti prihvaćen i njihovom realizacijom će se značajno poboljšati uvjeti života na jugu Hrvatske”, rekao je Bačić.

 

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako je DNŽ najuspješnija u privlačenju europskih sredstava što se potvrđuje i sredstvima odobrenim za izgradnju lučke infrastrukture.

 

”To je ogromno ulaganje od strane EU fondova i države. Čestitam i Vladi i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, kao i našim saborskim zastupnicima koji su pomagali u realizaciji projekata i naravno našim Županijskim lučkim upravama koje su projekte dovele do realizacije. Još očekujemo projekte u Ublima, Prigradici i početak u Veloj Luci”, rekao je župan Dobroslavić.

 

Odgovarajući na novinarski upit župan je rekao kako nakon izgradnje Pelješkog mosta Županija inzistira na autocesti od čvora Metković do čvora Osojnik, brzu cestu od Osojnika do Zračne luke Dubrovniku kao i brzu ceste od Brijeste do Perne.

 

Zamjenik župana Joško Cebalo rekao je kako se uskoro očekuje raspisivanje natječaja za izbor izvođača radova za Novu luku Polačište te izbor izvođača radova za Pomorsko-putnički terminal u Veloj Luci.

 

”Odrađena je pretprijava za luku Ubli na otoku Lastovu, za luku Perna u Orebiću u tijeku je ishodovanje građevinske dozvole. Radovi na proširenju luke Trpanj bit će gotovi do sljedeće turističke sezone, a u tijeku je projekt izgradnje luke u Gornjem čelu na Koločepu. Priprema se dokumentacija za dvije ribarske luke u Veloj Luci i Dubrovniku, a ukupna vrijednost tih projekata je oko 60 milijuna kuna. Prioritet će nam biti i komunalne luke, a očekujemo da će se ti projekti moći financirati iz sljedećeg financijskog okvira EU”, rekao je zamjenik Cebalo.

 

Gradonačelnik Korčule Andrija Fabris istaknuo je kako je lučka infrastruktura najvažnija investicija za život otočana.

 

”Imamo dosta projekata u našoj županiji i na našem otoku. Prepoznati smo u velikim investicijskim projektima poboljšanja povezanosti s kopnom. Ova tri projekta koja samo danas obišli uvelike će pomoći u tome, od komunalne lučice pa nadalje. Stari Puntin je godinama odolijevao svim vjetrovima i došlo je vrijeme da se i on malo obnovi kako bi štitio Zapadnu operativnu obalu. Što se tiče investicije u marini, to je u segmentu nautičnog turizma najvažniji objekt u gradu Korčuli i drago mi je da smo u vrlo dobroj suradnji s ACI-jem i želimo da to bude perjanice njihove ponude”, rekao je Fabris.

 

Ravnatelj ŽLU Korčula Ante Tvrdeić napomenuo je kako za komunalnu lučicu Porto Uš u tijeku dodjela vezova.

 

”Projekt je vrijedan četiri milijuna kuna, od čega je MMPI osiguralo 3,5 milijuna, a ostatak Dubrovačko-neretvanska županija i ŽLU Korčula. Tamo je 88 komunalnih vezova na tri pontonska gata i zasigurno će biti od koristi domaćem stanovništvu”, rekao je Tvrdeić.

 

”Rekonstrukcija lukobrana Puntin vrijedna je 10,5 milijuna kuna je od izrazite važnosti za Grad Korčulu. Projekt je sufinanciran od strane EU, a trenutno u tijeku radovi rekonstrukcije nakon što je završena faza skidanja kamenog popločenja”, istaknuo je on.

 

Predsjednik Uprave ACI-ja Kristijan Pavić istaknuo je kako je rekonstrukcija lukobrana ACI marine Korčule vrijedna 25 milijuna kuna.

 

”Ovo je prva faza investicije, tako da planiramo kompletno uređenje i izgradnju novih objekata u sklopu ACI marine Korčula”, rekao je Pavić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji