FOTO Berba mandarina u dolini Neretve: Urod je rekordan, ali proizvođače muči niska cijena
slab vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
11.5°C
Vrijeme za 08.12.2024.
08.12.2024. Danas
Max. 11°C Min. 10°C
Vrijeme za 09.12.2024.
09.12.2024. Pon
Max. 12°C Min. 9°C
Vrijeme za 10.12.2024.
10.12.2024. Uto
Max. 14°C Min. 8°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,928400
GBP
GBP
0,828550
USD
USD
1,058100
FOTO Berba mandarina u dolini Neretve: Urod je rekordan, ali proizvođače muči niska cijena
05.11.2023 | Gospodarstvo
VELIKO UZBUĐENJE

FOTO Berba mandarina u dolini Neretve: Urod je rekordan, ali proizvođače muči niska cijena

Autor: Libero Portal
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Ove je godine urod mandarina u dolini Neretve jako dobar, možda čak i rekordan. Posljednji takav zabilježen je 2016. godine

Berba mandarina u neretvanskom kraju, na usitnjenim parcelama okruženima vodom, lopočima i liskama, donosi veliko uzbuđenje. Brodovi natovareni kištrama preplavljuju kanale i jure prema otkupnim centrima. Posada su uglavnom prijatelji, kumovi i rodbina vlasnika plantaža. To je poseban trenutak za lokalno stanovništvo i znak da je stigla sezona mandarina.

 

PXL_031123_105563485.jpg

 

Petar Bjeliš iz Opuzena bavi se proizvodnjom mandarina više od 20 godina, a njegovi roditelji imaju nasade još od 70-ih godina prošlog stoljeća. Sadnju je započeo Petrov pokojni djed. U to vrijeme svi su radili u nekim firmama, a uz posao su se bavili i mandarinama. S vremenom su se proširili i uzgoj mandarina im je postao primaran.

 

U berbi sudjeluje cijela obitelj

 

"Danas imamo oko 6 hektara zemlje. Pola nasada je na vodi, a pola je na kopnu. Mi to radimo obiteljski, svi beremo, moja supruga, otac, majka i teta. U berbi nam pomaže tek nekoliko radnika, a tijekom godine sve radimo sami", govori nam Petar.

 

Berba na njegovoj plantaži započela je krajem rujna i trajat će sve do sredine prosinca, budući da imaju sorte od ranijih do kasnijih.

 

PXL_031123_105563480.jpg

 

Nakon što se poberu, mandarine se prevoze čamcima do otkupnog centra tvrtke Enna Fruit u Opuzenu. Ovaj moderni centar prostire se na 11.000 četvornih metara, sa 6.000 kubnih metara kondicioniranog prostora. Opremljen je za prijem i pripremu različitih vrsta voća i povrća, s posebnim naglaskom na mandarine, lubenice, jagode i kupusnjače. Impresivan je i najmoderniji kalibrator za mandarine kapaciteta 35 tona na sat.

 

"Mi prvo uberemo mandarine pa ih nakrcamo u brodice i dovezemo u centar. To onda dalje ide u hladnjaču i na kalibriranje. Većina ide za izvoz u Sloveniju, Srbiju, Bosnu i Češku. Prije smo puno izvozili u Rusiju, ali otkad je embargo prebacili smo se na druga tržišta", objašnjava nam Petar.

 

Dobar urod, mala cijena

 

Ove je godine urod mandarina u dolini Neretve jako dobar, možda čak i rekordan. Posljednji takav zabilježen je 2016. godine. Petar i njegova obitelj će imati oko 250 tona, što je duplo više nego lani. No, problem je u maloj otkupnoj cijeni.

 

PXL_031123_105563505.jpg

 

"Sve nam je poskupilo, cijene rada i repromaterijala su skočile, a otkupna cijena je ostala ista kao i prethodnih godina. Za prvu klasu je 40 centi po kilogramu, a druga klasa je 20 centi. To je loše", rekao je Bjeliš.

 

Neretvanska mandarina je nevjerojatno tražena roba, s obzirom na to da sazrijeva čak mjesec dana prije španjolskih i turskih mandarina. No, kako ističe Bjeliš, iako je oznaka izvornosti dobivena, nije dovoljno promovirana. Da bi ostvarila svoj puni potencijal, potrebno je da se proizvođači i lokalne zajednice organiziraju i zajedno promoviraju ovu voćku. Na taj način, neretvanska mandarina može postići veću cijenu na međunarodnom tržištu i donijeti korist svima uključenima u proizvodnju.

 

Slatka i sočna neretvanska mandarina

 

"Naša mandarina slađa je i ukusnija od uvoznih. U turskima ćete naći špicu kao kod klementina. Naša ima tanju koru i zato ne traje dugo, ali ima više soka u plodu nego talijanska, turska ili španjolska", zaključio je Petar Bjeliš.

 

Tekst: Paula Bosančić/Pixsell

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji