Mogućnost osnivanja Lokalne akcijske grupe u ribarstvu za Konavle, Grad i Župu
umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
19.3°C
Vrijeme za 08.05.2021.
08.05.2021. Danas
Max. 27°C Min. 18°C
Vrijeme za 09.05.2021.
09.05.2021. Ned
Max. 23°C Min. 16°C
Vrijeme za 10.05.2021.
10.05.2021. Pon
Max. 23°C Min. 15°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,866427
GBP
GBP
8,675630
USD
USD
6,233005
EUR
EUR
7,526977
Mogućnost osnivanja Lokalne akcijske grupe u ribarstvu za Konavle, Grad i Župu
27.04.2021 | Gospodarstvo
ŽUPANIJSKI PROJEKTI

Mogućnost osnivanja Lokalne akcijske grupe u ribarstvu za Konavle, Grad i Župu

Autor: Libero Portal
Foto: DNŽ
Počinju aktivnosti pokretanja novog FLAGA-a

Regionalna agencija DUNEA organizirala je u Dubrovniku informativnu radionicu o mogućnosti osnivanja Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (FLAG) za jedinice lokalne samouprave koje do sada nisu bile organizirane u FLAG-ove: općinu Konavle, Župu dubrovačku i grad Dubrovnik.

 

Na sastanku su također sudjelovali i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije te Obrtničke komore Dubrovnik. Ravnateljica Regionalne agencija DUNEA, Melanija Milić prezentirala je trenutno stanje pokrivenosti FLAG područja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i najavila mogućnost osnivanja novog FLAG-a kako bi se poticao razvoj područja na kojem FLAG djeluje kroz provedbu integrirane i održive razvojne strategije i lakšu prijavu projektnih prijedloga za lokalnu ribarstvenu zajednicu na natječaje Europske unije.

 

Povod ovom sastanku svakako je bila odluka Uprave za ribarstvo vezana za uvjet prihvatljivosti i broj potrebnih JLS-ova potrebnih za osnivanje FLAG-a. Naime, odlučeno je da ne postoji zapreka u broju JLRS-a , što je do sada bio slučaj. Ova odluka rezultat je dogovora na prijašnjem sastanku održanom u Stonu.

 

‘Dubrovačko-neretvanska županija obuhvaća područja koja su jako različita po svojim razvojnim obilježjima te po potencijalima i potrebama u razvoju ribarstava. U skladu s gore navedenim razlozima, opravdano bi bilo da se osnuje još jedan FLAG, a da se postojeći, FLAG Južni Jadran, reorganizira’, istaknula je Milić te poručila da je nužno što prije provesti organizacijske promjene koje će stvoriti bolje uvjete za brži i uspješniji razvoj ribarstava svake lokalne zajednice i Županije u cjelini.

 

Novi FLAG tako bi obuhvatio grad Dubrovnik i općine Konavle, Župu Dubrovačku i Mljet na čijim područjima ima značajan broj ribara, te bi uskoro trebalo krenuti i popisivanje članova kao prvu aktivnost usmjerenu na osnivanje novog FLAG-a ustrojenog prema Zakonu o udrugama, a usklađeno sa EU propisima.

 

Predsjednik Ceha za ribarstvo i marikulturu Obrtničke komore Dubrovnik , a ujedno i voditelj FLAG-a Južni Jadran, Mato Oberan, pojasnio je proces osnivanja i djelovanja FLAG-a.

 

FLAG Južni Jadran među najuspješnijima je u Republici Hrvatskoj s visokom učinkovitosti realizacije projekata. Kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo RH na raspolaganje je dobio 13,3 milijuna kuna, te je do sad obradio 24 projekta poput adaptacije i opremanja postojećih ribarnica, izgradnje i nabave novih ribarnica, te nabave specijalizirane dizalice i višenamjenskih plovila, sufinanciranja raznih manifestacija koje promiču ribarstvo i školjkarstvo. Regionalna agencija DUNEA aktivno surađuje s FLAG-om Južni Jadran te je u protekloj godini, kroz tehničku pomoć javnopravnim tijelima, prijavila na raspisane pozive 18 projekata vrijednosti 6.376.819,28 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji