Izvanredne vijesti
lahor
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
10.2°C
Vrijeme za 03.04.2020.
03.04.2020. Danas
Max. 7°C Min. 7°C
Vrijeme za 04.04.2020.
04.04.2020. Sub
Max. 21°C Min. 6°C
Vrijeme za 05.04.2020.
05.04.2020. Ned
Max. 20°C Min. 13°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,229743
GBP
GBP
8,670101
USD
USD
7,053179
EUR
EUR
7,624487
Očajni apel Dubrovkinje: U Sustjepanu se jutros zamalo dogodila tragedija!
02.03.2020 | Grad, to ste vi
NEOPREZNI VOZAČI

Očajni apel Dubrovkinje: U Sustjepanu se jutros zamalo dogodila tragedija!

Autor: Libero Portal
Foto: Ilustracija/Željko Tutnjević
Ovaj dio grada mnogima služi kao poligon za brzu i opasnu vožnju

Više puta su sugrađani ali i mediji apelirali na vozače da uspore prilikom prometovanja u Sustjepanu, na mjestu gdje djeca prelaze cestu da bi došla do autobusne stanice na putu prema školi. Vozi se brzo, ne pazi se, a prelazak preko ceste stanovnicima Sustjepana svakodnevni je rizik. Jedna takva opasna situacija dogodila se jutros, srećom bez posljedica, no čitateljica Libero portala koja se jutros našla na autobusnoj stanici ispričala nam je što se dogodilo. Njezino pismo prenosimo u cijelosti:

 

"Da nije puke sreće, današnji bi dan (2. ožujka 2020.) u crno zavio naše malo mjesto Sustjepan i čitav grad. Jutros je, naime, oko 7 i 20 sati, šleper umalo pomeo 5-6 djece, osnovnoškolaca nižih razreda, koji su se spremali prijeći cestu nakon što im se vozač iz pravca Komolca zaustavio na pješačkom prijelazu, a s druge strane, iz Grada, nije bilo vozila. Šleper je naletio velikom brzinom iz pravca Komolca, morao je preteći zaustavljeno vozilo da ga ne pokupi i za samo nekoliko centimetara promašio skupinu djece koja su trebala prijeći da dođu na autobusnu stanicu. Šleper se uspio zaustaviti tek nekoliko desetaka metara dalje, a i zaustavljeno vozilo se pomaknulo naprijed, da bi vozač istog izašao i održao bukvicu vozaču šlepera. 

 

Djeca su na kraju sigurno prešla cestu, a mi odrasli koji smo svjedočili toj zamalo nesreći, ostali smo šokirani i uzrujani. Međutim, to nažalost nije ništa novo. Isti se scenarij ponavlja iz dana u dan, i nisu samo šleperi u pitanju, već i sva ostala putnička i teretna vozila. Nebrojeno puta se dogodilo da vozila pristižu velikom brzinom iz pravca Komolca te se ne uspijevaju zaustaviti na pješačkom prijelazu kad vide već zaustavljeno vozilo ispred sebe, pa pretječu, ulijeću na parking da bi izbjegli sudar ili se jednostavno sudare ako nisu dovoljno spretni i/ili sretni. To je posebno izraženo u tom periodu između 7 i 15 do 7 i 40 ujutro radnim danom, kad svi žure na posao, a naša su djeca na putu do gruške škole do koje dolaze autobusom i moraju prijeći cestu do stanice. Na povratku su, srećom, u povoljnom položaju, jer više ne moraju prelaziti, a pločnik je zaštićen ogradom koja sprječava parkiranje zbog kojeg bi djeca u nekom trenutku morala izaći na cestu da zaobiđu nesmotreno parkirano vozilo. Kad smo već kod toga, dogodi se i da izlaz iz ograđenog koridora nekad zbog parkiranja bude zakrčen, pa se djeca i pješaci moraju vraćati i ići zaobilaznim putem, pa apeliram na naše mještane i posjetitelje da malo pripaze. 

 

Apeliram na Grad Dubrovnik, koji se predstavlja kao prijatelj djece, da poduzme korake kojima bi omogućio veću sigurnost djece na našem, ali i drugim pješačkim prijelazima duž lijepe naše Rijeke dubrovačke koja mnogima služi kao poligon za brzu i opasnu vožnju. Ne znam tko je točno nadležan, ali nije ni bitno, od neke instance treba krenuti. Može se učiniti nešto na postavljanju bolje upozoravajuće signalizacije, kvalitetnog video nadzora koji bi služio za hvatanje prekršitelja prometnih i komunalnih pravila, bilo što da očuvamo ono što nam je najvrijednije: života naše djece. Jer, zaludu obnova igrališta i slično, ako ne budemo imali nikoga tko će se na njima igrati. 

 

Ovim putem, do eventualnog donošenja nekih mjera kojima bi se ovaj za život opasan problem riješio ili ublažio, molim sve vozače koji voze kroz Rijeku dubrovačku da pripaze i da se strogo pridržavaju ograničenja brzine i držanja razmaka!"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji