Povezivanje otoka dubrovačkog područja: Izazovi i potrebe lokalne zajednice
pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
14.8°C
Vrijeme za 17.04.2024.
17.04.2024. Danas
Max. 16°C Min. 12°C
Vrijeme za 18.04.2024.
18.04.2024. Cet
Max. 17°C Min. 10°C
Vrijeme za 19.04.2024.
19.04.2024. Pet
Max. 17°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,971200
GBP
GBP
0,854400
USD
USD
1,063700
Povezivanje otoka dubrovačkog područja: Izazovi i potrebe lokalne zajednice
15.05.2023 | Grad, to ste vi
„Nevolja“ ne dolazi sama

Povezivanje otoka dubrovačkog područja: Izazovi i potrebe lokalne zajednice

Autor: Libero Portal
Foto:
Povezivanje otoka s kopnom jedan je od ključnih faktora za razvoj i napredak lokalnih zajednica. U tom kontekstu, nedavna zamjena postojeće linije broda Postire novom katamaranskom linijom trebala je donijeti poboljšanja u brzini i kvaliteti prijevoza.

Novi katamaran, unatoč svojim prednostima, suočava se s nizom problema koji stvaraju "nevolju" za otočane dubrovačkog priobalja.

 

Jedan od ključnih problema je neprilagođenost rasporeda plovidbe. Iako je katamaran brži od prethodnog broda, putnici su suočeni s paradoksom: unatoč ranijem dolasku u luke, brod mora čekati do određenog termina za polazak, čime se stvaraju nepotrebna čekanja i gužve.

 

Drugi problem s kojim se suočavaju otočani je neuplovljavanje katamarana u određene luke po vremenu koje ne bi trebalo predstavljati problem. To dovodi do izoliranosti nekih otoka i narušava njihovu povezanost s kopnom. Turistička industrija također trpi zbog nemogućnosti pružanja adekvatnih usluga putnicima koji se oslanjaju na redovito uplovljavanje katamarana.

 

Osim toga, novi katamaran doveo je do gubitka usluga koje otočanima dosta znače. Primanje paketa i obavljanje veće kupovine više nisu mogući, što je veliki udarac za lokalne stanovnike koji su se oslanjali na te “sitnice”. A da ne govorimo što je otočanima značilo odložiti ujutro spenzu, te poći dalje obavljati stvari, što sad nije moguće.

 

Nezadovoljstvo putnika rezultiralo je čak i preimenovanjem katamarana. Korisnici su mu dodijelili nadimak "Nevolja", izražavajući svoje razočaranje i frustraciju zbog niza problema s kojima se susreću u vezi s novom linijom.

 

U ovim okolnostima, važno je da prijevoznik pristupi problemima s novom katamaranskom linijom na sustavan način. Potrebno je slušati povratne informacije korisnika, razmotriti alternativne prijevozne opcije te uložiti u infrastrukturu i poboljšanje usluga. Samo tako će se zadovoljiti potrebe lokalne zajednice i osigurati efikasno i pouzdano povezivanje otoka s kopnom.

 

Povezivanje otoka dubrovačkog priobalja suočava se s brojnim izazovima. Novi katamaran, iako brži, nije uspio zadovoljiti minimum zahtjeva koje pružao “stari ruzinavi brod” Postira.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji