vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
20.4°C
Vrijeme za 25.05.2020.
25.05.2020. Danas
Max. 24°C Min. 18°C
Vrijeme za 26.05.2020.
26.05.2020. Uto
Max. 23°C Min. 16°C
Vrijeme za 27.05.2020.
27.05.2020. Sri
Max. 24°C Min. 14°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,149417
GBP
GBP
8,462819
USD
USD
6,954433
EUR
EUR
7,573377
Ivo Mihajlović: Vratite mještanima Lopuda plato istezališta za barke
26.04.2020 | Grad, to ste vi
PROBLEM OTOČANA

Ivo Mihajlović: Vratite mještanima Lopuda plato istezališta za barke

Autor: Libero Portal
Foto: Ivo Mihajlović
"Greška napravljena iza Domovinskog rata neka se ispravi za vrijeme rata s korona virusom do dolaska novih turista."

Lopuđanin Ivo Mihajlović obratio se Libero Portalu s problemom koji već dugi niz godina muči Lopuđane. Riječ je o izdavanju lopudske rive privatnim koncesionarima, a da se pri tom nije mislilo na stotinjak lopudskih barki.

 


"Gdje i kako ih svaku godinu istegnut’, oprati, popravit’, piturat’ i vratit’ u more? Prije se to radilo na izvlačilištu kod crkve Svetoga Nikole Lopud", stoji u tekstu Lopuđanina koji je svoj dopis uputio i Uredu gradonačelnika, Gradskom vijeću, Županijskoj skupštini, Turističkoj zajednici Grada Dubrovnika, Mjesnom odboru Lopud, Županijskoj lučkoj upravi te Odjelu za komunalne djelatnosti Grada Dubrovnika.

 


"Kao što je vidljivo iz ZK izvadka, prije 100-tinjak godina na česticu zemlje broj 1050/2 ‘Uknjižuje se pravo neograničene služnosti istezanja baraka, istezanja mreža, prolaska pješice i sa životinjama te paše na teret čest. zem. 1050/2 , a na korist: Općinari porezne općine Lopud’. Ovo pravo dano poreznim obveznicima Lopuda nikada nije povučeno. Ne znam po kojoj osnovi je ono oduzeto Lopuđanima poslije 100 godina. Do Domovinskog rata preko zime su tu bili istegnuti brodovi Hotela Lopud i poneke barke mještana otoka, gdje se obavljao popravak i radovi s plastikom, drvetom i slično. Nakon Domovinskog rata ova čestica je data u koncesiju te se ona sada koristi kao terasa ugostiteljskog objekta. Otada mještani Lopuda tu više ne mogu istezati svoje barke pa se snalaze kako znaju i umiju. Uz tu poziciju nalazi se istezalište baraka s ugrađenim mehanizmom za izvlačenje pa je samim time vidljiva namjena ovoga dijela lopudske rive", naglašava Mihajlović.

 


"Samim time što svi živimo od turizma, što se na tim istim plažama kupaju naša djeca i unuci, prisiljeni smo ovakvom čudnom odlukom strugati plastične barke u pržinu plaža na Lopudu. Mišljenja sam da ovu veliku grešku treba hitno ispraviti i da je sada pravi momenat za to jer je to jedina lokacija gdje se barke mogu sređivati. Greška napravljena iza Domovinskog rata neka se ispravi za vrijeme rata s koronavirusom do dolaska novih turista. Napomena onima koji izdaju koncesijska odobrenja: neka samo pročitaju ZK izvadak  i sve će im biti jasno. Vjerujem da ćete ovo sada riješiti i time izbjeći nepotrebna prikupljanja potpisa mještana Lopuda, tužbe, žalbe i slično", zaključio je.

 

PRILOG: Izvadak iz zemljišne knjige.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji