lahor
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
7.4°C
Vrijeme za 22.01.2020.
22.01.2020. Danas
Max. 4°C Min. 4°C
Vrijeme za 23.01.2020.
23.01.2020. Cet
Max. 15°C Min. 2°C
Vrijeme za 24.01.2020.
24.01.2020. Pet
Max. 14°C Min. 3°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
-0.25%
CHF
CHF
6,905438
+0.34%
GBP
GBP
8,762622
+0.14%
USD
USD
6,706734
+0.01%
EUR
EUR
7,435085
Kažnjavanje pasa ostavlja štetne posljedice na njihovo zdravlje
15.11.2019 | Kućni ljubimci
KUĆNI LJUBIMCI

Kažnjavanje pasa ostavlja štetne posljedice na njihovo zdravlje

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Obuka pasa koja uključuje kažnjavanje ostavlja kratkoročne i dugotrajne posljedice na njihovo psihološko zdravlje, pokazalo je nedavno portugalsko istraživanje

Metode poput prijekora ili vikanja na psa zbog toga što je žvakao tepih ili lajao na zvono na vratima, iako učinkovite, mogu povećati razinu stresa kod životinja.

Ranija analiza 17 studija koje su proučavale učinke raznih metoda obuke pasa utvrdila je da tehnike poput kažnjavanja nisu ništa učinkovitije od obuke koja uključuje nagrađivanje dobrog ponašanja. Isto istraživanje pokazalo je da tehnike kažnjavanja mogu ugroziti fizičko i mentalno zdravlje pasa. Ta ranija istraživanja uglavnom su uključivala policijske pse i one koji su uzgajani u laboratorijima radi istraživanja.

Malo je studija proučavalo pse kućne ljubimce i sada su znanstvenici to željeli ispraviti analizirajući učinak rutinskog kažnjavanja u istraživanju koje je obuhvatilo ukupno 92 kućna psa.

Portugalska znanstvenica Ana Catarina Vieira de Castro sa sveučilišta u Portu voditeljica je studije koja je počela od pretpostavke da bi psi, koji su tijekom obuke kažnjavani, mogli pokazivati više simptoma stresa te da će ti psi na testiranju pokazati više pesimističnih očekivanja.

Znanstvenici su istraživanjem obuhvatili 42 psa koji su prošli škole ponašanja koje koriste metode pohvale i nagrade te 50 pasa koji su bili izloženi vikanju i natezanju povoca kao načinu obuke.

Znanstveni tim snimao je pse tijekom obuke i uzimao uzorke sline prije i nakon satova obuke.

Snimke su pokazale da su psi izloženi kažnjavanju pokazivali više znakova stresa poput lizanja njuške i zijevanja te su se čini napetijima. Takvi se simptomi nisu uočili kod pasa koji su u okviru obuke nagrađivani.

Analiza njihove sline pokazala je povišene razine kortizola kod pasa izloženih kažnjavanju dok se kod nagrađivanih pasa nije uočila nikakva promjena razine kortizola.

Tim je želio utvrditi i dugoročne posljedice različitih vrsta obuke na pse mjereći razinu njihova optimizma ili pesimizma brzinom kojom su prilazili zdjeli za koju nisu znali sadrži li hranu ili ne.

Psi koji su pokazivali optimizam prema zdjeli bi trčali uzbuđeno očekujući da sadrži hranu kao nagradu dok su pesimistični psi bili manje uzbuđeni i kretali su se sporije.

Tim utvrdio da su psi izloženi kažnjavanju bili pesimističniji.


"Naši rezultati pokazuju da su psi odgajani uz pomoć tehnika kažnjavanja bili lošijeg stanja u usporedbi s psima odgajanima nagrađivanjem i to i kratkoročno i dugoročno", navodi se u istraživanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji