Ovih pet stvari nikad ne biste smjeli činiti vašoj mački
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
10.0°C
Vrijeme za 14.04.2021.
14.04.2021. Danas
Max. 13°C Min. 8°C
Vrijeme za 15.04.2021.
15.04.2021. Cet
Max. 15°C Min. 6°C
Vrijeme za 16.04.2021.
16.04.2021. Pet
Max. 16°C Min. 6°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,878948
GBP
GBP
8,762479
USD
USD
6,365948
EUR
EUR
7,571658
Ovih pet stvari nikad ne biste smjeli činiti vašoj mački
25.02.2021 | Kućni ljubimci
NEMOJTE IH KAŽNJAVATI

Ovih pet stvari nikad ne biste smjeli činiti vašoj mački

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
One trebaju mentalnu stimulaciju kako biste spriječili da im postane dosadno, što dovodi do problema u ponašanju

Svaki ljubimac je velika sreća, ali i velika obaveza. Tako je i s mačkama. Kako biste vašu mačku učinili sretnom, važno je znati što trebate činiti i što nikada ne biste smjeli raditi vašem ljubimcu. 

 

U nastavku donosimo popis stvari koje nikad ne biste trebali raditi vašoj mački ako želite da bude sretna u vašoj blizini.

 

1. Nikad nemojte pušiti u blizini mačke

 

Svi znamo da je pasivno pušenje štetno za ljude, a isto vrijedi i za mačke. Morate izbjegavati izlaganje mačke dimu cigareta pod svaku cijenu. Pušite vani ili u prostoriji u kojoj mačka ne boravi. Dim cigareta predstavlja dva problema mačkama. Ne samo da je štetno ako ga udahnu, već im također prekriva krzno otrovnim ostacima koje unose dok se dotjeruju.

 

2. Nemojte hraniti mačku hranom koja nije za nju

 

Ljudske grickalice nikad nemojte dijeliti sa svojom mačkom. Neki od njih su štetni - poput čokolade - a drugi su prazne kalorije koje vašoj mački jednostavno nisu potrebne. Ako želite usrećiti svoju mačku, postoji mnogo prikladnih, zdravih poslastica za mačke koje možete odabrati ili im sami pripremite komadiće ukusne piletine.

 

3. Nikad nemojte uskratiti mački vašu pažnju

 

Suprotno uvriježenom mišljenju, mačke nisu asocijalna bića. Društvene su i vole ljudsku interakciju. Komunicirajte s mačkom nekoliko puta dnevno i redovito vježbajte s njom kroz igru, pogotovo ako je riječ o kućnoj mački. One trebaju mentalnu stimulaciju kako biste spriječili da im postane dosadno, što dovodi do problema u ponašanju. 

 

4. Mačku nemojte kažnjavati ili vikati na nju

 

Pokušajte ne izgubiti živce s mačkom koliko god to ponekad bilo teško. Mačka će se jednostavno prestrašiti ako vičete i neće to povezati s vašim neodobravanjem njezinih postupaka. Međutim, doživjet će stres i izgubiti povjerenje u vas. Nikada fizički ne kažnjavajte mačku. Neće vas razumjeti i mogli biste je ozlijediti. Ako mačka grize, nemojte je kažnjavati nego pokušajte shvatiti što je dovelo do toga i pronađite pozitivan način da je spriječite u tome u budućnosti.

 

5. Nemojte mačku voditi veterinaru samo kad je bolesna

 

Mnogi ljudi misle da mačka mora posjetiti veterinara samo kad je očito bolesna ili je boli. Činjenica je da bi svaka mačka trebala barem jednom godišnje ići veterinaru. Svake godine mačka bi trebala dobiti redovito cijepljenje kako bi se spriječio niz zaraznih bolesti, čak i ako mačka boravi u zatvorenom. Na godišnjem pregledu veterinar može procijeniti cjelokupno zdravlje vaše mačke, provjeriti srce, zube i propisati liječenje za sprečavanje parazita poput buha i glista, prenosi Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji