Mogu li životinje zaista naslutiti potrese?
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
16.4°C
Vrijeme za 02.03.2021.
02.03.2021. Danas
Max. 14°C Min. 7°C
Vrijeme za 03.03.2021.
03.03.2021. Sri
Max. 15°C Min. 6°C
Vrijeme za 04.03.2021.
04.03.2021. Cet
Max. 15°C Min. 6°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,882857
GBP
GBP
8,777835
USD
USD
6,288620
EUR
EUR
7,575272
Mogu li životinje zaista naslutiti potrese?
01.01.2021 | Kućni ljubimci
PODRHTAVANJE TLA

Mogu li životinje zaista naslutiti potrese?

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Literatura je zabilježila vezu između potresa i ponašanja životinja još u Grčkoj četiri stotine godina prije Krista

Sve više znanstvenih studija potvrđuje drevna svjedočanstva kako životinje uistinu mogu naslutiti pojavu potresa, ali je njihova primjena još uvijek vrlo rijetka i nesigurna, ističu znanstvenici.

 

Literatura je zabilježila vezu između potresa i ponašanja životinja još u Grčkoj četiri stotine godina prije Krista. Jedno od takvih svjedočenja zabilježeno je ujesen 1969. na ribogojilištu Lipovljani, sedamdesetak kilometara istočno od sela Strašnik, koje je bilo epicentar potresa u ponedjeljak ujutro kod Petrinje.

 

Upravitelj Ribnjačarstva Ivan Ibriks s dvadesetak ribara je izlovljavao u kanalu unutar ribnjaka, u kojem se na malom prostoru našlo 3000 kg ribe, piše u časopisu „Ribarstvo Jugoslavije“ broj. 6/1969.

 

U 9.11 minuta „riba se strahovito uznemirila, počela je juriti amo tamo, skakati iznad vode“, navodi se u časopisu koji danas nosi naziv Ribarstvo (Croatian Journal of Fisheries).

 

Petnaestak do dvadeset sekundi nakon toga dogodio se potres u Banjoj Luci, udaljenoj oko 60 km zračne crte od Lipovljana. Za vrijeme potresa riba se potpuno umirila, a voda zatalasala kao da je projurio motorni čamac i sva zamutila. Ribarima je bilo jasno da je riba osjetila potres prije njih i postali su svjesni da su bili očevici tog rijetkog prirodnog fenomena, piše u bilješci koju je potpisao povjesničar ribarstva ing. Cvjetan Bojčić, dugogodišnji direktor Poslovne zajednice slatkovodnog ribarstva Jugoslavije. Bojčić je umro u Zagrebu prije nekoliko dana, 20. prosinca u 93. godini života, i njegov pokop će biti obavljen na zagrebačkom Krematoriju 4 siječnja, prenosi Index.

 

Potres u Banjoj Luci imao je jakost 6 stupnjeva po Richterovoj skali. Od njega je poginulo 15 osoba, a 1.117 ljudi bilo je teže i lakše ozlijeđeno. Potpuno je uništeno 86.000 stanova, te su stradale brojne druge građevine.

 

Spasili kineski grad Haicheng

 

Stručnjak za ponašanja životinja Boris Antunović iz Osijeka objašnjava da se nekoliko minuta ili sekundi prije potresa javljaju u blizini epicentra elektromagnetski impulsi koje životinje mogu osjetiti i promijeniti ponašanje.

 

„Vrlo vjerojatno, navedena zapažanja promjene ponašanja riba na ribnjačarstvu Lipovljani, vezana su za osjećaj ovih elektromagnetskih impulsa u riba“, kaže redoviti profesor na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti.

 

Postoje brojna zapažanja promjena u ponašanju životinja danima ili čak tjednima prije velikih potresa, čak i do 500 km od epicentra potresa. Godine 373. p.n.e. rimski povjesničar Aelian zabilježio je opise štakora, pasa, zmija i lasica koji su u grupama napuštali grčki grad Helike nekoliko dana prije katastrofalnog potresa pri kojemu je grad doslovno potonuo, ističe Antunović.

 

Više pročitajte OVDJE.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji