potpuno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.9°C
Vrijeme za 24.10.2020.
24.10.2020. Danas
Max. 19°C Min. 13°C
Vrijeme za 25.10.2020.
25.10.2020. Ned
Max. 16°C Min. 12°C
Vrijeme za 26.10.2020.
26.10.2020. Pon
Max. 18°C Min. 10°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,068037
GBP
GBP
8,364208
USD
USD
6,391424
EUR
EUR
7,571281
Vlasnici pasa ove tri stvari rade iz ljubavi, a psi ih zapravo mrze
07.10.2020 | Kućni ljubimci
SAVJETI

Vlasnici pasa ove tri stvari rade iz ljubavi, a psi ih zapravo mrze

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Vlasnici pasa moraju naučiti njihov jezik i promijeniti stvari koje psima možda smetaju...

Vlasnici svoje ljubimce smatraju članovima obitelji. Kada je riječ o psu, za kojeg se kaže da je čovjekov najbolji prijatelj, važno je znati da je ipak riječ o životinji koja komunicira s okolinom na potpuno drugačiji način od ljudi.

 

Vlasnici pasa moraju naučiti njihov jezik i promijeniti stvari koje psima možda smetaju a da vlasnici toga nisu svjesni jer im samo žele iskazati ljubav.

 

Zagrljaj je jedna od najintimnijih ljudskih gesti kojima izražavamo sreću i ljubav prema nekome. I dok nama on predstavlja zadovoljstvo, naš kućni ljubimac to ne voli. Naime, psi nemaju ruke i ovakva reakcija njim je strana. U psećem svijetu zagrljaj, odnosno kada jedna životinja stavi šape na drugu, znači dominaciju i pokušaj pokoravanja, prenosi Index.

 

Ako primijetite kako vaš pas kada ga zagrlite okrene glavu, otima se ili umiri te plazi jezik i liže njušku, to znači kako mu nije ugodno. Želite li pokazati koliko ga volite, poigrajte se s njegovom omiljenom igračkom ili ga nagradite nekim zalogajčićem.

 

Također, tapšanje po glavi je jedna od stvari koju ljudi često rade, a ona psima nije nikako ugodna. Tapšanje i draganje po glavi ili, još gore, po njuški u psima izaziva nelagodu. Ponovno je riječ o dominaciji u kojoj vaš dlan pokorava psa. Iako će vaš ljubimac sa zadovoljstvom prihvatiti svaki vaš dodir, imajte na umu kako ovo njima doista ne predstavlja toliko zadovoljstvo koliko se vama čini.

 

 

Želite li pohvaliti ili razveseliti vašeg psa, počeškajte ga po leđima ili, još bolje, po stražnjem dijelu leđa, iznad repa, a on će vam biti iznimno zahvalan.

 

Psi obožavaju rutine i stegu što znači nametnete li vašem ljubimcu neka pravila i zabrane, u psećim očima to nikako ne znači da ste strog i zločest vlasnik. Naprotiv, psi od vas kao vođe očekuju povratnu informaciju o stvarima koje su dobre i dozvoljene te onima koje su strogo zabranjene.

 

Pseći mozak funkcionira na razini djeteta od tri ili četiri godine. Upravo u tom razdoblju djeca testiraju svoje roditelje te iskorištavaju svaku pukotinu u pravilima u svoju korist, a jedini lijek za takvo ponašanje je dosljednost. Isto je i s psima, gdje kod odgoja životinje ne jednostavno mora značiti ne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji