Djeca koja odrastaju sa psima boljeg su ponašanja
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
16.2°C
Vrijeme za 28.10.2021.
28.10.2021. Danas
Max. 20°C Min. 10°C
Vrijeme za 29.10.2021.
29.10.2021. Pet
Max. 20°C Min. 10°C
Vrijeme za 30.10.2021.
30.10.2021. Sub
Max. 20°C Min. 10°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,064194
GBP
GBP
8,912486
USD
USD
6,489428
EUR
EUR
7,521247
Djeca koja odrastaju sa psima boljeg su ponašanja
02.10.2021 | Kućni ljubimci
STUDIJA POKAZALA

Djeca koja odrastaju sa psima boljeg su ponašanja

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Pozitivan utjecaj psa raste s vremenom provedenim u interakciji s njim

Provođenje vremena s četveronožnim prijateljima može biti jako zabavno. Ali psi nisu samo dražesni i umiljati. Dokazalo je da odrastanje s dlakavim ljubimcem ima koristi za mališane i uvelike može utjecati na poboljšanje njihovog života, kao i u ranom postavljanju na pravi put.

 

Prema istraživanju provedenom na 1646 obitelji s djecom u dobi od 2 do 5 godina, zabilježeno je 30 posto manje problema u ponašanju djece koja su odrasla sa psima. Ta djeca su općenito bila boljeg ponašanja, manje su bila sklona svađanju, izljevima bijesa i neposlušnosti, piše Bright Side.

 

Štoviše, isto istraživanje pokazalo je da djeca koja su odrastala uz ljubimce imaju 40 posto bolju društvenu interakciju s vršnjacima u usporedbi s onom koja dolaze iz kućanstava koja nisu imala psa. Drugim riječima, ovoj djeci bilo je ugodnije družiti se i sklapati prijateljstva, a i manje je vjerojatno da će doživljavati vršnjačko nasilje.

 

To se može objasniti činjenicom da, prema ovo studiji, odrastanje sa psom igra važnu ulogu u oblikovanju djetetove osobnosti u ranoj fazi. Pomaže razvoju vrijednih crta ličnosti koje su važne i cijenjene u društvu. Na primjer, ova djeca imaju tendenciju biti ljubazna, obzirna prema osjećajima drugih i sklonija su dijeljenju.

 

Pozitivan utjecaj psa raste s vremenom provedenim u interakciji s njim. Istraživanje sugerira da što više mališani komuniciraju sa psima, te se kvalitete jače očituju u njihovoj osobnosti. Prema rezultatima istraživanja, djeca koja su barem jednom tjedno sudjelovala u šetnji sa psom, pokazala su povećanje prosocijalnog ponašanja za 45 posto, a ona koja su se bavila sa psom najmanje tri puta tjedno bila su pozitivnija u odnosu na djecu koja nisu imala psa kod kuće. 

 

Interakcija sa psom poboljšava koncentraciju i raspon pažnje. Prema jednom drugom istraživanju, boravak u blizini psa poboljšava neuropsihološke sposobnosti djece. 24 djece u dobi od 10 do 14 godina ispunilo je test pamćenja 15 minuta nakon interakcije sa psom. Rezultati su pokazali da je došlo do značajnog poboljšanja njihove sposobnosti da se usredotoče i postanu vrlo pažljivi.

 

Psi motiviraju djecu da se aktiviraju i bave fizičkim aktivnostima. Prema trećem istraživanju, psi imaju važnu ulogu u motiviranju djece za vježbanje i bavljenje tjelesnim aktivnostima. Eksperiment, koji se fokusirao na pretilu djecu, zaključio je da su uz prisutnost psa djeca bila sve više zainteresirana za aktivnost i provođenje vremena na otvorenom. Prisutnost psa nije utjecala samo na učestalost tjelesne aktivnosti djece, već i na kvalitetu. U pratnji psa, ova djeca su hodala brže i bavila se sportskim aktivnostima dulje vrijeme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji