Ovo je devet znakova kojima psi pokazuju da su tužni i depresivni
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
17.2°C
Vrijeme za 02.03.2021.
02.03.2021. Danas
Max. 14°C Min. 7°C
Vrijeme za 03.03.2021.
03.03.2021. Sri
Max. 15°C Min. 6°C
Vrijeme za 04.03.2021.
04.03.2021. Cet
Max. 15°C Min. 6°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,882857
GBP
GBP
8,777835
USD
USD
6,288620
EUR
EUR
7,575272
Ovo je devet znakova kojima psi pokazuju da su tužni i depresivni
18.01.2021 | Kućni ljubimci
SVAKA PROMJENA SE OSJETI

Ovo je devet znakova kojima psi pokazuju da su tužni i depresivni

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Takva stanja može biti teško dijagnosticirati na ljudima, ali još je teže na psima

Kad razmišljamo o psima, zamišljamo sretna, uzbuđena bića, uvijek spremna za igru. Ali slično kao i ljudi, psi također mogu iskusiti nesreću i tugu, pa čak i depresiju.

 

Takva stanja može biti teško dijagnosticirati na ljudima, ali još je teže na psima. Prvi znak da se pas osjeća tužno ili nesretno je kada se nešto promijeni - njegova rutina, ponašanje, ono što voli ili ono što ne voli.

 

Bolest, odsutnost voljene osobe, promjena sredine i dosada su najčešći razlozi zbog kojih pas može postati tužan. U nastavku donosimo devet znakova koji ukazuju da je pas tužan, kako biste ih što prije prepoznali i pomogli svom ljubimcu.

 

1. Promjena apetita

 

Kad su nesretni, neki će psi izgubiti apetit i neće jesti kao prije, što će na kraju dovesti do gubitka kilograma. Međutim, neki će psi također pokazati svoju tugu jedući više nego obično i debljajući se. Dakle, najvažnija stvar na koju se trebate usredotočiti je svaka promjena njihovih prehrambenih navika koja ukazuje da se nešto događa.

 

2. Previše ili premalo spavanja

 

Iako psi vole spavati i spavaju puno više od ljudi, trebali biste se zabrinuti kada vaš pas počne spavati dulje nego inače. Također, ako primijetite da vaš pas spava manje nego obično, npr. ako ostane budan cijelu noć, to je također znak da se ne osjeća posebno sretno. Ako primijetite da vaš pas pokušava zaspati, ali stalno mijenja položaj, to vjerojatno znači da osjeća bol, zato ga odvedite veterinaru što prije.

 

3. Ne zanima ga igranje

 

Ako vaš pas počne izbjegavati svoje igračke, čak i one koje obično voli, budite oprezni. Ako ga nagovarate na igru, a on jednostavno ne pokaže interes, nešto nije u redu. Naravno, vaš pas ima pravo na loš dan, ali kad se dan pretvori u nekoliko dana, trebali biste se zabrinuti. Također, ako vašeg psa nikad nisu zanimale igračke ili igranje, sasvim je normalno da ga to više i ne zanima.

 

4. Destruktivno ponašanje

 

Dakle, ako vaš pas koji je uvijek bio blag i dobro se ponašao počne razbijati stvari po kući ili uništavati vlastite igračke, znači da nešto nije u redu.

 

5. Skrivanje 

 

Nesretni psi sakrit pokušati izbjeći svaki kontakt i interakciju. Ako je vaš pas prije bio samopouzdan i društven, a odjednom ne želi imati nikakve veze s ljudima i drugim psima, nešto se događa. Nesretni psi čak će ići dotle da izbjegavaju vlastite najmilije. Ne uzimajte to osobno, vaš pas traži pomoć.

 

6. Agresivno ponašanje

 

Slično kao i za destruktivno ponašanje, agresivno ponašanje je simptom, a ne osobina ličnosti. Što znači ako vaš pas pokazuje agresiju prema ljudima ili drugim životinjama, vjerojatno se osjeća loše. Ako se to dogodi konkretno kad ga se dodirne, velika je vjerojatnost da ga boli, piše Index.

 

7. Pretjerano lizanje ili žvakanje

 

Ako ste primijetili da se vaš pas neprestano liže ili grize, osjeća se tjeskobno i nesretno. Pretjerano lizanje jedan je od najjasnijih znakova nesretnog psa, onaj koji može dovesti do ćelavih mrlja, pa čak i krasta. Čine to kao način da se samo smire, iako u tome nema ničega umirujućeg.

 

8. Izbjegavanje kontakta očima

 

Neki su psi previše nesigurni da bi ljude ili druge životinje gledali u oči jer se to može smatrati izazovom. Međutim, ako je vaš pas obično navikao gledati vas u oči i odjednom to izbjegava, to može biti znak tuge. Izbjegavanje kontakta očima ili čak škiljenje predstavlja nedostatak energije i apatiju.

 

9. Hodanje

 

Slično kao i kod ljudi, ako vaš pas odjednom korača po kući bez prestanka, to znači da se osjeća tjeskobno. To često predstavlja znakove dosade jer pas ne zna što bi sa sobom. No imajte na umu, ako ste izvan kuće dugo, velika je vjerojatnost da će većinu koraka raditi dok je sam kod kuće jer će se tada osjećati najnesretnije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji