Zašto psi trče za automobilima i kako ih u tome spriječiti?
slab vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
8.6°C
Vrijeme za 14.04.2021.
14.04.2021. Danas
Max. 7°C Min. 7°C
Vrijeme za 15.04.2021.
15.04.2021. Cet
Max. 15°C Min. 6°C
Vrijeme za 16.04.2021.
16.04.2021. Pet
Max. 15°C Min. 6°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,864491
GBP
GBP
8,711681
USD
USD
6,325368
EUR
EUR
7,562610
Zašto psi trče za automobilima i kako ih u tome spriječiti?
25.03.2021 | Kućni ljubimci
VALJA BITI OPREZAN!

Zašto psi trče za automobilima i kako ih u tome spriječiti?

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Često nam nije jasno zašto se psi izlažu takvoj opasnosti

Svaki vlasnik psa vjerojatno se susreo sa situacijom da njegov ljubimac počne nekontrolirano lajati i trčati za automobilom u pokretu.

 

Često nam nije jasno zašto se psi izlažu takvoj opasnosti jer vozilo koje ide i 40 km/h može ozbiljno povrijediti životinju koja im se nađe na putu. Stručnjaci na ovo pitanje ne mogu dati jedinstven odgovor, objašnjenja ima nekoliko.

 

Lovina

 

Psi su rođeni lovci, a sve što se kreće može poslužiti kao lovina. U lavežu i trčanju za kotačima automobila možemo prepoznati model nekadašnjeg reagiranja na približavanje neprijatelja, odnosno lovine. Na isti način na koji pojedini psi reagiraju na automobile u pokretu ptičari i goniči reagiraju u trenutku približavanja divljih životinja.

 

Dosada

 

Postoji i teorija da psi to često rade samo zato što im je dosadno. Buka koja dolazi iz automobila tada im postaje zabavna pa reagiraju na nju i na kotače u pokretu. Međutim, nitko nije objasnio zašto neki psi trče za automobilima, dok drugi uopće ne obraćaju pažnju na njih.

 

Bez obzira na to koji je razlog trčanja, rezultat te aktivnosti može biti poguban za pse. Ako se vaš pas ponaša prema automobilu kao prema lovini, morate mu odvratiti pozornost i naučiti ga da takvo ponašanje nije poželjno. To ćete učiniti tako što ćete ga u trenutku kada ugleda automobil dozvati i dati mu poslasticu.

 

Ako se ne odazove, mahnite mu vrećicom s poslasticama ili omiljenom igračkom, a kada vam se približi, pomilujte ga i dajte mu nagradu. To činite sve dok ne razvije automatski refleks, odnosno dok ne primijetite da kad vidi automobil, gleda prema vama i prilazi vam.

 

Za neke pse je dovoljno da povisite ton i opomenete ga kada krene za automobilom, a onda ga nakon toga pomazite i pohvalite, prenosi Index.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji