Pjesni, versi i note ljuvene: Dubrovkinje u čast Augustu Šenoi (FOTOGALERIJA)
potpuno oblačno, jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
14.4°C
Vrijeme za 23.02.2024.
23.02.2024. Danas
Max. 15°C Min. 14°C
Vrijeme za 24.02.2024.
24.02.2024. Sub
Max. 14°C Min. 12°C
Vrijeme za 25.02.2024.
25.02.2024. Ned
Max. 13°C Min. 12°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,953500
GBP
GBP
0,856250
USD
USD
1,084400
Pjesni, versi i note ljuvene: Dubrovkinje u čast Augustu Šenoi (FOTOGALERIJA)
20.11.2019 | Kultura
181. ROĐENDAN VELIKOG KNJIŽEVNIKA

Pjesni, versi i note ljuvene: Dubrovkinje u čast Augustu Šenoi (FOTOGALERIJA)

Autor: Libero Portal
Foto: Višnja Serdar i Nikola Piasevoli
Koncertom za pamćenje slavio se ne samo rođendan već i 150. obljetnica od prvog izdanja i osnutka uglednog hrvatskog časopisa Vijenac kojemu je A.Šenoa bio urednikom i osnivačem

Proteklog je tjedna muzej Kuća Šenoa u Zagrebu obilježio rođendansko slavlje jednog od najvažnijih hrvatskih intelektualaca, književnika Augusta Šenoe. Bilo je to svečano otvorenje četvrtih po redu manifestacija Dani Augusta Šenoe i to za njegov 181. rođendan.

 

 

Koncertom za pamćenje slavio se ne samo rođendan već i 150. obljetnica od prvog izdanja i osnutka uglednog hrvatskog časopisa Vijenac kojemu je A.Šenoa bio urednikom i osnivačem. Sve same obljetnice i slavlja, a kao kuriozum na naslovnoj stranici prvog tog broja Vijenca našla se naša i umom i ljepotom Dubrovkinja Cvijeta Zuzorić. Stoga, nije se za čudit da su se na svečanom ovogodišnjem otvorenju manifestacije Dani Augusta Šenoe našle na programu pijanistica Ivana Marija Vidović sa svojim duom Fantazija uz pijanisticu Vesnu Miletić, te dvojac Vidović i mezzosopranistica, prvakinja HNK u Zagrebu Diana Hilje u duetu Vox Ragusei.

 

 

U prepunom i divnom ozračju salona Šenoine kuće održala se prekrasna večer kakvu bi vjerojatno i Šenoa zaželio za svoj rođendan jer je i sam neizmjerno volio glazbu.

 

 

Nakon uvodnog govora kustosice gospođe Jasmine Reis nizao se lijepo protkani glazbeno-poetski program gdje je dominirao i dubrovački glazbeni duh Luke i Antuna Sorkočevića i Jelene Pucić Sorkočević. Na programu su bila još zastupljena djela europskih romantičara Mendelssohna, Schuberta i Dvořáka te impresioniste Claude Debussyija. Lijepo je za spomenuti da je neka djela za klavir četveroručno priredila još jedna Dubrovkinja, glazbenica Nena Ćorak.

 

 

U Intervalima sudjelovao je i glumac Dubravko Sidor koji nas je upoznao s insertima iz Šenoinog života i djela te oživio neke pasuse koje govore o Cvijeti i Dubrovniku. Uvažena publika bila je oduševljena poezijom Ivane Marije Vidović poeme nazvane Voda je tvoje ime a posvećene 500.obljetnici rođenja Marina Držića i objavljenoj i nagrađenoj u Italiji još 2008.godine.

 

 

Na zahtjev ushićene publike dodani su i glazbeni dodaci s uzvicima bravo i s pohvalama kojih je bilo na pretek. Koncert je završio s prekrasnom proslavom rođendana i kako je sama publika izjavila s jednim od najljepših događanja koji je ovaj Šenoin hram doživio.

 

D. Ž. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji