umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
25.6°C
Vrijeme za 08.08.2020.
08.08.2020. Danas
Max. 29°C Min. 23°C
Vrijeme za 09.08.2020.
09.08.2020. Ned
Max. 32°C Min. 24°C
Vrijeme za 10.08.2020.
10.08.2020. Pon
Max. 30°C Min. 24°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,909813
GBP
GBP
8,266209
USD
USD
6,315087
EUR
EUR
7,461907
Knjižničari iz cijelog svijeta u Dubrovniku
23.10.2019 | Kultura
48.SVJETSKI KONGRES ŠKOLSKIH KNJIŽNIČARA

Knjižničari iz cijelog svijeta u Dubrovniku

Autor: Libero Portal
Foto:
Dubrovačke knjižnice posjetili su knjižničari iz cijelog svijeta u sklopu 48. Svjetskog kongresa školskih knjižničara čiji je domaćin Dubrovnik

Dubrovnik je domaćin 48. Svjetskog kongresa školskih knjižničara i 23. Međunarodnog istraživačkog foruma o školskome knjižničarstvu koji se održava pod nazivom Okupljanje – osnaživanje – preobrazba: školske knjižnice (Convergence – Empowering – Transformation:  School Libraries), a 22. listopada knjižničari iz cijelog svijeta posjetili su i Dubrovačke knjižnice koje su partner događanja. Na ovogodišnjem skupu sudjeluje 240 sudionika iz 44 zemlje.

Nakon posjete Znanstvenoj knjižnici gdje ih je ugostila voditeljica Znanstvene knjižnice Dubrovnik, Paula Raguž, knjižničari su se uputili u Narodnu knjižnicu Grad gdje su ih dočekale ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Jelena Bogdanović i voditeljica Matične službe Dubrovačko – neretvanske županije Marica Šapro – Ficović koje su pozdravile  prisutne goste i zaželjele im toplu dobrodošlicu. Ravnateljica ih je pozvala da do kraja tjedna posjete izložbu kojom se obilježava  90. obljetnica smrti dubrovačkog književnika Iva Vojnovića. Šapro – Ficović objasnila je ulogu Matične službe, prezentirala je rad mreže školskih knjižnica diljem Dubrovačko – neretvanske županije, a goste je upoznala i s radom Narodne i Znanstvene knjižnice.

Za glazbeni dio večeri zadužen je bio Kvartet Sorkočević, a nakon uvodnog dijela i predstavljanja uslijedio je i prigodan tratamenat u prizemlju Narodne knjižnice Grad.

Osim bogatog programa same Konferencije, sudionici ovog Kongresa imat će priliku upoznati se i sa znamenitostima Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije i posjetiti Osnovnu školu Stjepana Radića i Gimnaziju Metković.

Inače, cijeli tjedan u sklopu Kongresa bit će održano preko 80 znanstvenih i stručnih izlaganja, radionica i prezentacija. Govornici su najstručniji, najpoznatiji i najiskusniji poznavatelji teorije i prakse školskoga knjižničarstva iz cijeloga svijeta. Ovaj skup bit će i centralna svjetska i državna proslava Međunarodnoga mjeseca školskih knjižnica 2019. godine, a na njemu će i primiti nagrade najbolji školski knjižničari u Hrvatskoj i svijetu. Organizatori Kongresa su Međunarodna udruga školskih knjižničara (IASL) i Hrvatska udruga školskih knjižničara pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva kulture.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji