povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
16.0°C
Vrijeme za 30.05.2020.
30.05.2020. Danas
Max. 14°C Min. 14°C
Vrijeme za 31.05.2020.
31.05.2020. Ned
Max. 20°C Min. 14°C
Vrijeme za 01.06.2020.
01.06.2020. Pon
Max. 21°C Min. 13°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,087208
GBP
GBP
8,380134
USD
USD
6,812199
EUR
EUR
7,584021
U organizaciji Dubrovačkih knjižnica otvorena izložba fotografija s Orlandom (FOTO)
16.12.2019 | Kultura
600 GODINA ORLANDA S NAMA

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica otvorena izložba fotografija s Orlandom (FOTO)

Autor: Ivan Jukić
Foto:
Izložbu je osmislila voditeljica Zbirke Ragusina Ingrid Pavličević

U sklopu programa Dubrovačkog zimskog festivala i povodom Orlandove godine, Dubrovačke knjižnice organizirale su i otvorile izložbu s Orlandovim fotografijama ‘’600 godina Orlanda s nama’’, 16. prosinca, na trećem katu Znanstvene knjižnice.

 

Izložbu je otvorila ravnateljica Jelena Bogdanović otkrivši kako je izložba zamišljena na jedan ‘simpatičan i intimistički način’, a sastoji se od fotografija građana s Orlandom i periodika, razglednica, knjiga i ostalih zanimljivosti iz fonda Ragusine Znanstvene knjižnica Dubrovnik.

 

- U izložbi su sudjelovali naši sugrađani koji su nam slali svoje fotografije iz vlastitih albuma. Izložba se sastoji od fotografija i izložaka iz Zbirke Ragusina Znanstvene knjižnice Dubrovnik. Same fotografije datiraju od kraja 19. stoljeća do današnjeg dana. Što se tiče odabira djela iz fonda Znanstvene knjižnice, on obuhvaća jedan eklektičan pristup od povijesnog, preko umjetničkog i književnog dijela do putopisnog i zabavnog. Započinjemo sa Stjepanom Skurlom i doktorom Kaznačićem, odnosno tom pričom o potrebi obnavljanja Orlandova stupa nakon njegova rušenja 1825. – rekla je ravnateljica Bogdanović.

 

Ingrid Pavličević, voditeljica Zbirke Ragusina, objasnila je kako je došlo do same ideje za ovu izložbu na kojoj je izloženo stotinjak fotografija.

 

- U ovoj godini su svi radili jako ozbiljne izložbe s povijesno - umjetničkog aspekta, tako je i meni ‘pala’ na pamet ideja da napravimo jednu tako privatnu izložbu – mi s Orlandom i Orlando s nama - za kraj njegove 600-te obljetnice. Odaziv je bio dosta dobar, međutim mnogi su naši sugrađani otkrili kako imaju fotografije oko Orlandova stupa s golubovima, svetim Vlahom i Sponzom, a Orlanda nema, kao da je on bio iza fotoaparata – istaknula je Pavličević.

 

Izložbu je osmislila voditeljica Zbirke Ragusina Ingrid Pavličević, a u njenoj realizaciji su pomogli restaurator i slikar Robert Kralj, restauratorica Tina Di Reda, restaurator Damjan Polić, ravnateljica Jelena Bogdanović i voditeljica odnosa s javnostima i marketinga u Dubrovačkim knjižnicama Ivona Macan. 

 

Ovim putem zahvaljujemo svim građanima, djelatnicima Dubrovačkih knjižnica kao i Dubrovačkim ljetnim igrama što su nam ustupili svoje fotografije i na taj način postali dijelom ove izložbe. Izložbu "600 godina Orlanda s nama" svi zainteresirani mogu pogledati do 31. prosinca na trećem katu Znanstvene knjižnice (ul. Cvijete Zuzorić 4).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji