povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
21.3°C
Vrijeme za 08.07.2020.
08.07.2020. Danas
Max. 21°C Min. 21°C
Vrijeme za 09.07.2020.
09.07.2020. Cet
Max. 28°C Min. 20°C
Vrijeme za 10.07.2020.
10.07.2020. Pet
Max. 28°C Min. 21°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,108695
GBP
GBP
8,385890
USD
USD
6,695024
EUR
EUR
7,547301
Zamagnine Kolende večeras se predstavljaju u Zagrebu
11.10.2019 | Kultura
BAŠTINSKE ZBIRKE

Zamagnine Kolende večeras se predstavljaju u Zagrebu

Autor: Libero Portal
Foto: DKD
Ovo knjižno izdanje Zamagninih kolendi iz rukopisnog fonda Dubrovačkih knjižnica, uz transkripciju, povijesnu i jezičnu studiju, predstavljeno je u Dubrovniku u veljači

U Zagrebu će večeras, 11. listopada 2019., u organizaciji Knjižnica grada Zagreba biti predstavljena knjiga Kolende Mata Zamagne, Jelene Obradović Mojaš i Ivane Lovrić Jović. Ovo knjižno izdanje Zamagninih kolendi iz rukopisnog fonda Dubrovačkih knjižnica, uz transkripciju, povijesnu i jezičnu studiju, predstavljeno je u Dubrovniku u veljači ove godine.

 

 

Nadahnut slikama vlastitog mikrosvijeta, dubrovački vlastelin Mato Franov Zamagna Tamarić kao sedamnaestogodišnjak pisao je kolende. Njegova rukopisna zbirka Kolende od godisctaa  1817., 1818., 1819 . u Riezi čuva se u Znanstvenoj knjižnici u Dubrovniku.

 

 

Povijesna studija Jelene Obradović Mojaš tematizira Zamagnin životni put, historiografsko i književno nasljeđe nakon pada Dubrovačke Republike. Jezična studija Ivane Lovrić Jović istražuje kolende s povijesno-kroatističkoga motrišta stavljajući naglasak na elemente što zrcale mjesto i razdoblje njihova nastanka.

 

 

U Galeriji Kupola u Zagrebu, knjigu će predstaviti autorice studija doc. dr. sc. Jelena Obradović Mojaš,  dr.sc . Ivana Lovrić Jović, urednica knjige dr. sc. Vesna Čučić, recenzenti  dr.sc . Marijana Horvat i prof. dr. Stjepan Ćosić i ravnateljica Dubrovačkih knjižnica, prof. Jelena Bogdanović.

 

 

Ovom knjigom skrenuta je pozornost na vrijednost knjižničnog fonda, važnost njegova istraživanja i pravilne skrbi o pisanoj baštini. Knjiga je objavljena u izdanju Dubrovačkih knjižnica kao prva knjiga u biblioteci Baštinske zbirke. 

 

 

O autoricama povijesne i jezične studije:

 

Dr. sc. Jelena Obradović Mojaš docentica je na Sveučilištu u Dubrovniku i urednica u programu Hrvatskoga radija – Radio Dubrovnika, s brojnim dokumentarnim baštinskim i radiodramskim zapisima. Objavljuje publicističke i znanstvene radove s područja kulturne antropologije i povijesti svakodnevice. Autorica je znanstvene monografije o kulturnoj povijesti Kolende u Dubrovniku u izdanju Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku i knjige razgovora koji sabiru kronologiju i umjetničke domete Dubrovačkih ljetnih igara Svjedoci Mnemozine.

 

 

Dr. sc. Ivana Lovrić Jović znanstvena je suradnica u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu i voditeljica dubrovačke podružnice Instituta. Područje njezina znanstvenoga djelovanja obaseže povijesnu leksikografiju i ostalu jezikoslovnu baštinu, dodirno jezikoslovlje i dubrovački govor. Dosad je izdala nekoliko jezičnih monografija dubrovačkoga govora, a za suautorstvo u knjizi Jakov Mikalja – Blago jezika slovinskoga nagrađena je godišnjom državnom nagradom za znanost u 2013. godini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji