pretežno oblačno, jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
21.5°C
Vrijeme za 25.09.2020.
25.09.2020. Danas
Max. 22°C Min. 19°C
Vrijeme za 26.09.2020.
26.09.2020. Sub
Max. 20°C Min. 13°C
Vrijeme za 27.09.2020.
27.09.2020. Ned
Max. 19°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,001682
GBP
GBP
8,195272
USD
USD
6,435044
EUR
EUR
7,538011
Završio 14. Epidaurus Festival: Ne odustajemo od umjetnosti i pravih duhovnih vrijednosti!
16.09.2020 | Kultura
CAVTAT

Završio 14. Epidaurus Festival: Ne odustajemo od umjetnosti i pravih duhovnih vrijednosti!

Autor: Libero Portal
Foto: Hrvoje Đurković
Epidaurus festival nije se predao ni u doba pandemije, kad su prijeko potrebne poruke umjetnosti i kulture

Ovogodišnja edicija četrnaestog po redu Epidaurus festivala koji se nije predao ni u ova teška doba pandemije, kad su prijeko potrebne poruke umjetnosti i kulture, završila je u subotu, 5. rujna na ljetnoj pozornici u Cavtatu uz svečane zvuke Brass kvarteta i udaraljkašicu Karmen Pervitić.

 

Vrijedni članovi Dubrovačkog simfonijskog orkestra Džemal Cakić, Martin Hrćan, Toni Kursar, Damir Butigan te Karmen Pervitić u koncertu nazvanom "Od Renesanse do Baroka" i s rijetkim i dobro pripremljenim programom uistinu su pokazali i potvrdili da se rad i trud, a poglavito zajedništvo isplate. Na programu su se nizali autori Orlando di Lasso, Gastoldi, Praetorius, Hassler, Gabrieli, Susato i veličanstvena Glazba na vodi, suita br.3 G.F. Händela.

 

Posebno je lijepo bilo slušati Händela čija glazba donosi ganuće i oduševljenje pa smo u mislima posvetili ovo djelo i godišnjici Beethovena koji je Händela smatrao"majstorom svih skladatelja" Beethoven je uvijek govorio: „Idite kod njega i naučite od njega kako  postići enormne efekte, na tako jednostavan način.”

 

U trenucima beznađa u kojima smo se našli umjetnost još jednom nastupa, nameće se kao spasenje i obogaćenje, svojevrsni vitez koji nas izbavlja na bijelom konju, duhovno izdiže nad situacijom i hrabri.

 

I Dubrovačka republika od davnina gaji kult limene glazbe čiji su  glazbenici bili plačeni i štićenici dubrovačkoga dvora. Svirali su u raznim situacijama, bodrili, veličali, tješili, hrabrili, utjecali na psihičko stanje zajednice i grada.

 

Takva je poruka finalnog koncerta Epidaurus festivala koja nas potiče da u ova doba ne odustajemo od umjetnosti i pravih duhovnih vrijednosti koje nam pomažu da  ustrajemo i izdržimo neizvjesnost u doba pandemije.

 

Za kraj umjetnička direktorica festivala Epidaurus, pijanistica Ivana Marija Vidović poručila je:

 

„Uspjeli smo i ovaj put! I u ovo posebno i teško razdoblje našeg vremena kada samo umjetnost i osjećaji mogu sačuvat, približit nas  istinskim vrijednostima, ujediniti, ganuti nas, uzdići i utješiti. Završeno je i 14., zasigurno najneuobičajnije Epidaurusovo putovanje!  Hvala svima, hvala na potrebnom poticaju, mojim suradnicima, donatorima, hrabroj publici, hvala mojim dragim kolegama  umjetnicima! Ovo izdanje nikada nećemo zaboravit! Uz zahvalnost i najljepše želje da se dogodine u Cavtatu družimo bez straha i bez  maski!“

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji