VEČERAS! Grandiozna izložba Maestra Mersada Berbera otvara se u Lazaretima
pretežno vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
22.4°C
Vrijeme za 20.05.2024.
20.05.2024. Danas
Max. 23°C Min. 20°C
Vrijeme za 21.05.2024.
21.05.2024. Uto
Max. 25°C Min. 21°C
Vrijeme za 22.05.2024.
22.05.2024. Sri
Max. 24°C Min. 18°C
CHF
CHF
0,985500
GBP
GBP
0,856850
USD
USD
1,084400
VEČERAS! Grandiozna izložba Maestra Mersada Berbera otvara se u Lazaretima
27.09.2023 | Kultura
DAR DUBROVČANIMA

VEČERAS! Grandiozna izložba Maestra Mersada Berbera otvara se u Lazaretima

Autor: Libero Portal
Foto:
Na izložbi će biti predstavljena odabrana djela iz ciklusa dubrovačkih Flora, Hommage Vlahu Bukovcu, ratni dnevnik te premijerno predstavljanje kulisa iz Gundulićevog Epa "Osman", kazališne predstave HNK Zagreb iz 1993. godine

Grandiozna izložba Maestra Mersada Berbera održat će se u Dubrovniku, u gradu za koji je bio izuzetno vezan i koji mu je predstavljao vječitu inspiraciju, gradu iznimne ljepote, povijesti, arhitekture, umjetnosti, igre svjetlosti te najljepše pozicije na Mediteranu.

 

Među mnogobrojnim hommage'ima velikim svjetskim umjetnicima kao što su Velasquez i Kramskoy, Berber je impresivnu internacionalnu slavu stekao, uz slojevite cikluse o njegovoj Bosni, upravo svojim velikim opusom Dubrovačkih flora i hommage'a dubrovačkom velikanu Vlahu Bukovcu. 

 

Izložba pod nazivom " U čast Dubrovniku" - Hommage to Dubrovnik će se održati u impozantnim i restauriranim Lazaretima, sa svečanim otvorenjem 27.9.2023 pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i "Dubrovačke Bastine", a samu izložbu otvorit će gradonačelnik Mato Franković. 

 

Povjesničar umjetnosti, gosp. Antun Karaman će održati uvodnu riječ o samoj postavci izložbe.

 

Počasni član uprave Zaklade MB, te bivši direktor Christies'a London, gosp. Terence Rodrigues će također održati kraći govor o slikarevoj ostavštini, reputaciji i poziciji u svjetskim tokovima današnje umjetnosti. 

 

Na izložbi će biti predstavljena odabrana djela iz ciklusa dubrovačkih Flora, Hommage Vlahu Bukovcu, ratni dnevnik te premijerno predstavljanje kulisa iz Gundulićevog Epa "Osman", kazališne predstave HNK Zagreb iz 1993. godine. 

 

Dubrovnik je bio i ostao slikarev treći dom nakon Sarajeva i Zagreba.

 

U svom atelieru u Lozici kraj Dubrovnika naslikana su mnogobrojna djela koja se baziraju na vječitoj inspiraciji vezanoj uz grad, njegovu povijest i ljepotu te igru svjetlosti i magente, koja je samo mogla biti naslikana u tako predivnom mediteranskom okruženju.   

 

Premijerno će biti nekoliko odabranih djela prezentiranih iz ciklusa ratni dnevnik. Naime, manje je poznato da je Berber uplovio sa prvim humanitarnim konvojem u ratom okruženi Dubrovnik. Kroz Berberov ratni dnevnik može se osjetiti njegova duboka povezanost i patnja prema gradu Dubrovniku i Dubrovčanima, kao sto je oslikao svoju veliku bol i empatiju prema stradanju svog naroda u njegovoj Bosni Hercegovini, "Velika Allegorija o Srebrenici". 

 

Fondacija Mersad Berber vec duži period želi da Gradu Dubrovniku i njegovim stanovnicima prezentira veliki opus Maestra Berber, koji do sada nije viđen. Kroz suradnju s gradom i uz podršku dragih prijatelja uspjeli smo da dođe do realizacije ove izložbe koja je ujedno i poklon svim Dubrovčanima.  

 

Fondacija Mersad Berber kontinuirano radi na očuvanju lika i djela, te daljnjoj promociji slikareve ostavstine.

 

plakat_berber_page-0001.jpg

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji