povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
11.9°C
Vrijeme za 25.11.2020.
25.11.2020. Danas
Max. 7°C Min. 7°C
Vrijeme za 26.11.2020.
26.11.2020. Cet
Max. 15°C Min. 6°C
Vrijeme za 27.11.2020.
27.11.2020. Pet
Max. 15°C Min. 7°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,967811
GBP
GBP
8,460747
USD
USD
6,354452
EUR
EUR
7,557985
U Pridvorju održana promocija knjige
10.12.2019 | Kultura
DRUŠTVO PRIJATELJA DUBROVAČKE STARINE

U Pridvorju održana promocija knjige "Nalazi starog novca sa Sokolgrada" (FOTOGALERIJA)

Autor: Libero Portal
Foto: Općina Konavle
Važnost lokaliteta Sokol koja se iščitava u brojnim nalazima pronađenima tijekom višegodišnjih arheoloških istraživanja koje je provodilo Društvo prijatelja dubrovačke starine

U prepunom Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Muzeja i galerija Konavala u Pridvorju sinoć je održana promocija knjige Nika Kapetanića i Ivana Mirnika ”Nalazi starog novca sa Sokolgrada” u izdanju Društva prijatelja dubrovačke starine.

 

 

Na promociji su sudjelovali dr. sc. Joško Belamarić iz Instituta za povijest umjetnosti, dr. sc. Miroslav Katić, ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika iz Splita, autor Niko Kapetanić te ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić.

 

 

Miroslav Katić prisutnima je pojasnio važnost lokaliteta Sokol koja se iščitava u brojnim nalazima pronađenima tijekom višegodišnjih arheoloških istraživanja koje je provodilo Društvo prijatelja dubrovačke starine. Pronađeni nalazi osvijetlili su Sokol kao nezaobilazno željeznodobno gradinsko naselje koje su Rimljani uništili da bi mu se opet značaj vratio u kasnoj Antici. Osim osamdesetak novčića baleja koji su inače vrlo rijetki nalazi, brojni keramički i metalni nalazi govore o velikom broju segmentata važnog gradinskog naselja. Katić je naglasio međunarodni značaj lokaliteta te interes stručnih krugova kao novog znanstvenog prinosa koji će promijeniti dosadašnju povijesnu percepciju ovog prostora.

 

 

Niko Kapetanić govorio je o važnosti Sokol grada i višegodišnjim istraživanjima koje Društvo provodi. Koautora Ivana Mirnika predstavio je kao najvećeg hrvatskog stručnjaka za numizmatiku. Belamarić je pohvalio rad Društva prijatelja dubrovačke starine i naglasio važnost obrade građe te objavljivanja publikacija nakon obrade kako bi se građa približila zainteresiranoj javnosti.

 

 

Ravnateljica Muzeja istakla je kako zahvaljujući Društvu i brojnim nalazima sa Sokola i ostalih lokaliteta koji su trajnom pohranom Ministarstva kulture smješteni u Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Muzeja i galerija Konavala, muzej stvara i omogućuje rad stručnom i znanstvenom osoblju na području Općine Konavle i postaje referentno mjesto za istraživački rad na području Konavala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji