umjereno jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.0°C
Vrijeme za 04.12.2020.
04.12.2020. Danas
Max. 13°C Min. 13°C
Vrijeme za 05.12.2020.
05.12.2020. Sub
Max. 14°C Min. 12°C
Vrijeme za 06.12.2020.
06.12.2020. Ned
Max. 18°C Min. 12°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,960985
GBP
GBP
8,344711
USD
USD
6,197009
EUR
EUR
7,543619
Otvorenje izložbe 'Dubrovački karavanski put' Ane Opalić i Davida Kabalina u Lazaretima
13.11.2019 | Kultura
DUBROVAČKA BAŠTINA

Otvorenje izložbe 'Dubrovački karavanski put' Ane Opalić i Davida Kabalina u Lazaretima

Autor: Libero Portal
Foto:
Dubrovački karavanski put projekt je istraživanja i revalorizacije drevnog karavanskog puta koji je povezivao Dubrovnik s njegovim širim zaleđem

Otvorenje izložbe "Dubrovački karavanski put" Ane Opalić i Davida Kabalina održat će se u petak, 15. studenog, u 18:30 sati, u četvrtoj i petoj lađi Lazareta.

 

Prilikom otvorenja David Kabalin održat će kratko izlaganje o projektu. Izložba će biti otvorena do 15. prosinca i može se pogledati svakog radnog dana od 10 do 19 sati, subotom od 10 do 14 sati.

 

Dubrovački karavanski put projekt je istraživanja i revalorizacije drevnog karavanskog puta koji je povezivao Dubrovnik s njegovim širim zaleđem. Prolazeći Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom, spajao se u Nišu na magistralni put koji i danas povezuje Europu i Istambul. Premda je taj put stoljećima bio temeljem postojanog gospodarskog i kulturnog razvitka grada, kao i čitave jugoistočne Europe, postupno je iščeznuo iz kolektivne svijesti.

 

No, s obzirom na intenzitet robne i intelektualne razmjene te trajan utjecaj puta na krajeve kojima je prolazio, moguće je govoriti o pravom kulturnom krajoliku kojega je Dubrovački karavanski put bio generatorom i okosnicom. Posredstvom iznenadjujuće obimne putopisne literature o tom putu, formiran je i dominantni diskurs o europskom jugoistoku koji je u mnogim aspektima i danas aktualan.

 

Slikovitost i raznovrsnost prirodnih elemenata kojima put prolazi, dodatno naglašene njegovim vijuganjem zahtjevnim terenom, čine ne manje bitan, a doživljajno svakako dominantan sloj spomenutog kulturnog krajolika.

 

Izložba i publikacija koja će uslijediti rezultat su višegodišnjeg istraživanja putopisnih i kartografskih izvora te mapiranja lokaliteta i pokušaja rekonstrukcije trase nekadašnjeg karavanskog puta na osnovu kojeg su autori prošle godine poduzeli četverodnevno terensko istraživanje/fotoekspediciju od Dubrovnika do Niša.

 

Izložbu je u suradnji s udrugom PLACA - kolektiv za istraživanja o prostoru za Grad Dubrovnik organizirala Dubrovačka baština d.o.o. (u sklopu postprojektnih aktivnosti projekta „Lazareti- kreativna četvrt Dubrovnika“).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji