Elma Bunar predstavila knjigu ''Estetska medicina – odabrana poglavlja'' (FOTO)
slab vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
8.6°C
Vrijeme za 14.04.2021.
14.04.2021. Danas
Max. 7°C Min. 7°C
Vrijeme za 15.04.2021.
15.04.2021. Cet
Max. 15°C Min. 6°C
Vrijeme za 16.04.2021.
16.04.2021. Pet
Max. 15°C Min. 6°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,864491
GBP
GBP
8,711681
USD
USD
6,325368
EUR
EUR
7,562610
Elma Bunar predstavila knjigu ''Estetska medicina – odabrana poglavlja'' (FOTO)
05.11.2019 | Kultura
DUBROVAČKE KNJIŽNICE

Elma Bunar predstavila knjigu ''Estetska medicina – odabrana poglavlja'' (FOTO)

Autor: Libero Portal
Foto: Dubrovačke knjižnice
Medicina i glazba su zajedno. Dubrovnik je grad koji predstavlja estetski ljekoviti eliksir, grad medicine i estetike

U Mjesecu hrvatske knjige Dubrovačke knjižnice ugostile su dr. Elmu Bunar koja je 4. studenoga predstavila knjigu "Estetska medicina - odabrana poglavlja", uz prim. dr. Aleksandru Pirjavec i Vanju Gabrić, prof.

 

Estetska je medicina, o kojoj se danas može govoriti kao o medicini blagostanja, nova grana medicine koja je u posljednja dva desetljeća doživjela velik uspon. Osnovno je obilježje te grane medicine prevencija, koncept njege, brige i skrbi, kojom se sprječava pojava znakova starenja i usporuje starenje. Time uključuje sve veći broj ljudi i šire aspekte života kojima se nekad nije davala tolika važnost.

 

Pirjavec je istaknula kako je svrha ove knjige dati praktične informacije o estetskoj medicini, a tekst je namijenjen kao proceduralno orijentiran priručnik.

 

- Radi se o tekstu koji je prvi put na hrvatskom jeziku izdan u ovom obliku. Estetska medicina, za razlika od ostalih grana medicine koje su usmjerene ka jednom organu ili organskom sustavu, nema jedno ograničeno područje djelovanja. S jedne strane djeluje na površini na koži, a s druge strane unutar tijela. Radi se o jednoj od najmodernijih grana medicine. Nadam se da će čitatelju ova knjiga stimulirati razmišljanja i poticati entuzijazam početnika, ali i iskusnih kolega koji su uvijek u potrazi za proširivanjem instrumenata u njihovom radu – objasnila je prim. dr. Aleksandra Pirjavec. Gabrić je objasnila fenomen glazbe i medicine kao spoja koji funkcionira od davnih vremena, bilo kroz umjetnost, građevinu, život ili pak smrt.

 

- Medicina i glazba su zajedno. Dubrovnik je grad koji predstavlja estetski ljekoviti eliksir, grad medicine i estetike. Harmonija je nauka o akordima i njihovom međusobnom povezivanju. Još od vremena Grčke glazba se proučavala paralelno s aritmetikom, geometrijom, astronomijom i sl.

 

Glazba i svemir su u jednakim omjerima – rekla je Gabrić, navodeći brojne primjere harmonije iz svakodnevice, te ih povezujući s onim za čime estetska medicina teži. Autorica knjige Elma Bunar zahvalila se predavačicama i publici, istaknuvši kako je vrlo ponosna na ovo izdanje.

 

- Estetska medicina kao znanost je medicina za zdravlje čovjeka. Specijalisti estetske medicine prave plan i program, rade prvo pregled zdrave kože, nakon kojeg slijedi preventivni, kurativni i korektivni program. Zatim se radi pregled tijela, kostura, pregled cirkulacije i psihički testovi. Terapije estetske medicine podrazumijevaju usporavanje starenja i postupke pomlađivanja, a ne maskiranje defekata koji su nastali starenjem. Upravo je to izazov estetske medicine – da u sebe ugradi antiaging i funkcionalnu medicinu, da optimira blagostanje, poboljša funkciju pojedinih organa i tkiva i prevenira bolest u pravome smislu te riječi. Dakle, nije cilj samo spriječiti bolest nego je usporiti i poboljšati, koliko god je to moguće, psihofizičko blagostanje – zaključila je dr. Elma Bunar.

 

Nakon predstavljanja knjige uslijedio je tratamenat u prizemlju Narodne knjižnice kojeg su glazbeno uveličali Martina Obradović i Ivica Dediol.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji