povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
30.0°C
Vrijeme za 10.08.2020.
10.08.2020. Danas
Max. 30°C Min. 27°C
Vrijeme za 11.08.2020.
11.08.2020. Uto
Max. 31°C Min. 25°C
Vrijeme za 12.08.2020.
12.08.2020. Sri
Max. 30°C Min. 25°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,909813
GBP
GBP
8,266209
USD
USD
6,315087
EUR
EUR
7,461907
Fra Ivan Kramar predstavio zbirku poezije
06.11.2019 | Kultura
DUBROVAČKE KNJIŽNICE

Fra Ivan Kramar predstavio zbirku poezije "Kameno more" (FOTO)

Autor: Libero Portal
Foto: Dubrovačke knjižnice
Prihod od knjige namijenjen je gladnoj djeci u Ruandi gdje je i sam autor knjige bio prošli mjesec

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige Dubrovačke knjižnice ugostile su gvardijana franjevačkog samostana sv. Vlaha u Pridvorju, fra Ivana Kramara koji je predstavio svoju zbirku poezije "Kameno more" 5. studenoga u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Uz autora, zbirku je predstavio i njen urednik, akademik Luko Paljetak, a događaj je uveličala i Ines Tričković otpjevavši nekoliko pjesama.

 

- Zbirka pjesama Kameno more Ivana Kramara pojmovima konfrontiranim u svom naslovu upućuje na dva različita svijeta – svijet kamena i svijet mora, između kojih se lirski subjekt ove knjige neprestano kreće prema onome što je po svojoj prirodi neosporno, ljubav kojom je prožet gotovo svaki stih. Poput božje spužve Ivan Kramar istiska svoje stihove u svijet, iz njega potekne Bog – Ljubav – Ljubav – Bog, pronikne ih i natopi i duša tako nikad nije žedna. Odričući se stvari on ih istodobno prima, poput onoga koji se, kako piše Eckhardt, leđima okrenut okolici, gleda je odraženu na glatkoj, čudesnoj površini jezera. Knjiga Kameno more Ivana Kramara njegov je govor na brezinoj gori – piše u predgovoru Paljetak.

 

Nakon čitanja pjesama, Fra Kramar se zahvalio "prijatelju Luku" koji je imao "živaca i vremena" uzeti stihove i "posložiti ih u jedan red", kao i "prijateljici Ines" koja je svojim glasom "uljepšala ovu noć".

 

- Prihod od knjige namijenjen je gladnoj djeci u Ruandi gdje sam i bio prošli mjesec. Vi koji imate priliku pođite u Afriku jer se čovjek tamo doista promjeni. Privilegija je kad vam dijete ide u školu u Ruandi, a još veća privilegija je kada imate danas jedan objed – zaključio je svoje predstavljanje zbirke fra Ivan Kramar.

 

Nakon događanja uslijedio je tratamenat u prizemlju Narodne knjižnice Grad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji