U sklopu Dubrovačkog zimskog festivala otvorena izložba
umjeren vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
2.5°C
Vrijeme za 21.01.2022.
21.01.2022. Danas
Max. 1°C Min. 1°C
Vrijeme za 22.01.2022.
22.01.2022. Sub
Max. 5°C Min. -2°C
Vrijeme za 23.01.2022.
23.01.2022. Ned
Max. 6°C Min. -4°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,274484
GBP
GBP
9,001489
USD
USD
6,634807
EUR
EUR
7,522544
U sklopu Dubrovačkog zimskog festivala otvorena izložba
01.12.2021 | Kultura
DUBROVAČKE KNJIŽNICE

U sklopu Dubrovačkog zimskog festivala otvorena izložba "Selo moje majke" Ante Tonćija Alača (FOTO)

Autor: Libero Portal
Foto: Vedran Levi
Izložba se sastoji od petnaest slika koje su nejednakog formata - autor je istaknuo kako je to ‘jedan potpurij koji je nastao u posljednjih nekoliko godina’

Makarski umjetnik Ante Tonći Alač, u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama te u sklopu Dubrovačkog zimskog festivala,  1. prosinca izložio je svoje radove u prizemlju Narodne knjižnice Grad. Uz autora, izložbu “Selo moje majke”  otvorili su prof. akademski kipar Ante Toni Brkić koji je napisao predgovor za izložbu i samog autora,  te slikar i restaurator Robert Kralj.  

 

Autor je inspiraciju pronašao u selu svoje majke te je simbolično i izložbu nazvao istim imenom. ‘Podaca je selo u makarskom primorju, na jednom velikom oberu, podu, pa je tako i ime Podaca. Posuta je svjetlom koje je ispod brda, biokovskih klisura se nalazi, a dolje ispod more, svjetlo koje je tamo je specifično i kuće su stare kamene kuće, napuštene ‘62. godine nakon potresa i ljudi samo dolaze gore, popravljaju te kuće, borave, bave se OPG-om, poljoprivrednom prodajom, vinom… turisti dolaze, prave se fešte i ono živi u nekim svojim intervalima i onda ja već zadnjih 30-ak godina dolazim gore, slikam…’ naglašavajući kako su slikari i prije tamo dolazili i slikali, smatrajući upravo Podacu svojim ‘omiljenim mjestom’ za slikanje. 

 

Izložba se sastoji od petnaest slika koje su nejednakog formata - autor je istaknuo kako je to ‘jedan potpurij koji je nastao u posljednjih nekoliko godina’, a izložbu je odlučio zaokružiti sa još nekoliko djela koje su nastale na kolonijama gdje je slikao, ističući kako je broj slika koje je u svom životu naslikao zapravo puno veći.

 

Autor je zaključio kako su motivi Podace bliski našem području, ‘po svjetlu, po ambijentu’.  ‘Dobar dio mojih prijatelja sada može vidjeti što sam radio zadnjih godinu, dvije dana’ - poručio je makarski umjetnik Ante Tonći Alač. 

 

Izložba će biti otvorena za sve posjetitelje do 20. prosinca radnim danima od 8-19 sati u prizemlju Narodne knjižnice Grad uz predočenje valjane covid potvrde ili drugog dokaza o preboljenju, cijepljenju ili testiranju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji