vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
28.0°C
Vrijeme za 09.07.2020.
09.07.2020. Danas
Max. 27°C Min. 23°C
Vrijeme za 10.07.2020.
10.07.2020. Pet
Max. 28°C Min. 21°C
Vrijeme za 11.07.2020.
11.07.2020. Sub
Max. 28°C Min. 21°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,108695
GBP
GBP
8,385890
USD
USD
6,695024
EUR
EUR
7,547301
Ruska glazba koja miriše na ljubav neba i zemlje u izvedbi  Zbora HRT-a i Tomislava Fačinija
23.07.2019 | Kultura
DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Ruska glazba koja miriše na ljubav neba i zemlje u izvedbi Zbora HRT-a i Tomislava Fačinija

Autor: Libero Portal
Foto: DLJI
Evo što vas očekuje u nastavku glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara!

U nastavku glazbenog programa jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara u atriju Kneževa dvora nastupit će Zbor Hrvatske radiotelevizije pod dirigentskom palicom svog šefa-dirigenta i pomoćnika intendantice Igara za glazbeni program Tomislava Fačinija, u četvrtak, 25. srpnja s početkom u 21:30.

 

Dirigent Tomislav Fačini program koncerta najavljuje kao glazbu koja miriše na ljubav neba i zemlje. „Ako je glas najljepši instrument, ruska pravoslavna glazba najljepša zborska literatura, Svenoćno bdijenje Sergeja Rahmanjinova najljepša ruska liturgijska glazba, a Knežev dvor prostor najljepše akustike i ugođaja, onda si na pravom mjestu, harni slušatelju!

 

I veličanstveno Bdijenje Rahmanjinova, kao i skladbe na njega naslonjenoga Georgija Sviridova, autora kojega tek otkrivamo kroz njegove prekrasne zborove - zamrznute u vremenu i satkane od stotinu nijansi bijeline, zvukovne su kupke koje slave krasotu i neiscrpno bogatstvo ljudskoga glasa.“ – zapisuje Fačini.

 

Zbor Hrvatske radiotelevizije osnovan je 1941. godine za potrebe tadašnjeg radijskog programa. Djelujući najprije kao komorni ansambl, s vremenom je prerastao u prvi veliki profesionalni zbor u Hrvatskoj. U prvim godinama djelovanja, repertoar Zbora oblikovali su dirigenti Mladen Pozajić, Dragan Gürtl i Boris Papandopulo, a potom su taj put nastavili šefovi-dirigenti Sergije Rainis, Slavko Zlatić, Vladimir Kranjčević, Igor Kuljerić te Tonči Bilić, čije su stvaralaštvo i dugogodišnje vodstvo ostavili snažan trag, a njihove skladbe su i danas trajni dio repertoara Zbora. Izvodeći širok repertoar u rasponu od renesansne do suvremene glazbe, a cappella i uz instrumentalnu pratnju, iskazuje izuzetnu svestranost koja mu je donijela gostovanja širom Europe (Rim, Moskva, Salzburg, Milano, Pariz, Venecija, Berlin, Beč) te suradnje s nizom istaknutih dirigenata 20. i 21. stoljeća među kojima su Lovro pl. Matačić, Milan Horvat, Pavle Dešpalj, Nikša Bareza, Vladimir Kranjčević, Claudio Abbado, Lorin Maazel, Igor Markevič, Valerij Poljanski, Niels Schweckendiek, Martina Batič, te s mnogim solistima svjetskoga glasa. Zbor HRT-a dobitnik je Diplome Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za izuzetne umjetničke dosege u 2004. godini na temelju izvedbe Hrvatske mise Borisa Papandopula, te niza diskografskih nagrada Porin.

 

Tomislav Fačini na Muzičkoj akademiji u Zagrebu predaje zborsko dirigiranje, komornu glazbu za pjevače i partiture, stalni je gost dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra, šef-dirigent Zbora HRT-a, umjetnički voditelj ansambla Antiphonus i pomoćnik intendantice za glazbu Dubrovačkih ljetnih igara. Osim dirigiranjem, bavi se skladanjem i aranžiranjem pa jetako HRT u prosincu 2018. izdao autorski CD Mir, zlato, tamjan sa Zborom HRT-a i Instrumentalnim ansamblom, a 2019. izašao je i pet godina iščekivan album Antiphonusa Ne le tue braze, glazba hrvatskog seicenta.

 

Ulaznice za koncert dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica  www.dubrovnik- festival.hr  ili servisa  www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21:30 gdje stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30 % pri kupnji ulaznica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji