povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
28.0°C
Vrijeme za 14.08.2020.
14.08.2020. Danas
Max. 30°C Min. 26°C
Vrijeme za 15.08.2020.
15.08.2020. Sub
Max. 31°C Min. 25°C
Vrijeme za 16.08.2020.
16.08.2020. Ned
Max. 30°C Min. 24°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,952287
GBP
GBP
8,294160
USD
USD
6,354908
EUR
EUR
7,477185
Knjiga „Anamnesis“ Sandre Uskoković predstavljena u Festivalskoj  palači (FOTO)
29.07.2019 | Kultura
DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Knjiga „Anamnesis“ Sandre Uskoković predstavljena u Festivalskoj palači (FOTO)

Autor: Libero Portal
Foto: DLJI
Publika je mogla čuti kritički osvrt na aktualnu situaciju nestajanja javnog prostora

Jelena Obradovic Mojas_Boris Bakal_Ivana Jelavic_Sandra Uskokovic_Bozo Benic_Davor Mojas.jpgPredstavljanje knjige_Anamnesis (3).jpgSandra Uskokovic.jpg

 

U sklopu popratnog programa 70. Dubrovačkih ljetnih igara, sinoć je u Festivalskoj palači održano predstavljanje knjige Sandre Uskoković Anamnesis: Dijalozi umjetnosti u javnom prostoru objavljene u nakladi izdavačke kuće UPI2M BOOKS. Uz autoricu o knjizi su, svatko iz svog kuta viđenja, govorili književnik, novinar i kazališni umjetnik Davor Mojaš, kiparica Ivana Jelavić, predsjednik Društva arhitekata Dubrovnik Božo Benić te redatelj, glumac i pedagog Boris Bakal, dok je razgovor moderirala Jelena Obradović Mojaš.

 

Knjiga je posvećena kulturnim i umjetničkim praksama koje uspostavljaju nove modele aktivnog sudjelovanja u stvaranju i mijenjanju kako urbane kulture tako i samog urbanog prostora s ciljem njegova slojevitijeg shvaćanja i korištenja. Ova kritička studija monografskog tipa na temu opstojnosti i spoznajnih potencijala umjetničkih intervencija u javnom prostoru grada, tematski je aktualna u ovo vrijeme krize i kritičkog preispitivanja praksi stvaranja grada u domeni javnog prostora.

 

Tako je publika okupljena u Festivalskoj palači, kamo je događanje preseljeno zbog lošeg vremena, mogla čuti kritički osvrt na aktualnu situaciju nestajanja javnog prostora, na njegovu svojevrsnu transformaciju, tanku granicu diobe privatnog i intimnog u javnom prostoru te promjenama u društvu, arhitekturi, kulturi i umjetnosti kao društvenom komuniciranju, teme posebno aktualne u kontekstu grada Dubrovnika.

 

- Anamnesis zapravo znači prisjećanje nečega što je izgubljeno i zaboravljeno, ali s druge strane Anamnesis transformira svoj subjekt, stvarajući nešto novo od već zapravo ustaljenog ili poznatog. Knjiga je zamišljena kao otvoreni tekst. Ona je svojevrsna „teorija u hodu“ ili „hodajuća teorija“ koja nije stigla do svog odredišta tako da bi zapravo svako od devet poglavlja, moglo poslužiti kao tema za zasebnu knjigu – istaknula je Uskoković. Knjiga Anamnesis: Dijalozi umjetnosti u javnom prostoru predstavlja radove hrvatskih umjetnika od devedesetih godina prošlog stoljeća do danas koji istražuju kako se percipira, zamišlja i doživljava te na koji način oblikuje javni prostor. Ona nadilazi disciplinarne granice, provokativno otvarajući područje urbano-prostorne analize i misli prema perspektivama i pristupima kreativaca iz “neurbanih disciplina”. Knjiga je podijeljena u devet poglavlja koja pokrivaju teoretske, istraživačke i praktične pristupe dokumentiranja i djelovanja na javni prostor i grad kroz različite umjetničke formate, uključujući ispitivanje načina na koji naša percepcija i sudjelovanje u urbanom okolišu bivaju izmijenjeni interakcijom umjetničkih praksi i projekata koji se bave javnim prostorom. Odabrani umjetnici i djela bilježe sljedeće prakse istraživanja odnosa: subjekta i svijeta, konteksta, umjetnika i gledatelja, kao i specifično ponašanje umjetnika prema vlastitom djelu i djelovanju u prostoru, uključujući participacijske estetike.

 

Autorica Sandra Uskoković doktorirala je 2010. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na Odsjeku za povijest umjetnosti te je izvanredni profesor na Sveučilištu u Dubrovniku na Odjelu za umjetnost i restauraciju. Svoje interese za likovno i literarno objedinjuje pišući članke i recenzije za niz domaćih i stranih časopisa. Njeno područje istraživačkog interesa obuhvaća umjetničku kritiku, teoriju i povijest arhitekture, kulturalne studije, vizualnu kulturu i suvremene umjetničke prakse.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji