pretežno vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
29.5°C
Vrijeme za 13.07.2020.
13.07.2020. Danas
Max. 27°C Min. 23°C
Vrijeme za 14.07.2020.
14.07.2020. Uto
Max. 26°C Min. 20°C
Vrijeme za 15.07.2020.
15.07.2020. Sri
Max. 26°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,087641
GBP
GBP
8,415237
USD
USD
6,673897
EUR
EUR
7,534162
Boje Dubrovačkih muzeja: Novo edukativno izdanje za najmlađe
16.12.2019 | Kultura
DUBROVAČKI MUZEJI

Boje Dubrovačkih muzeja: Novo edukativno izdanje za najmlađe

Autor: Libero Portal
Foto: Dubrovački muzeji
Od iduće je godine, uz pomoć publikacije, planirano i održavanje likovnih radionica na kojima će naši najmlađi naučiti razlikovati primarne, sekundarne i tercijalne boje te njihovo optičko i mehaničko miješanje

Boje Dubrovačkih muzeja nova je edukativna publikacija pristigla na police muzejske prodavaonice u Kneževu dvoru. Autorica publikacije je viša muzejska pedagoginja Dubrovačkih muzeja Aleksandra Piteša, a stručna suradnica na projektu Dolores Masle Aleksić, pedagoginja savjetnica u Dječjim vrtićima Dubrovnik.

 

Publikacija je prilagođena uzrastu predškolske dobi i prvim dvama razredima osnovne škole. Kroz odabrane predmete iz fundusa četiriju muzeja u sastavu Dubrovačkih muzeja, djeca uče prepoznavati boje: žutu, crvenu, plavu, narančastu, ljubičastu, zelenu, roza, bijelu, sivu i crnu.

 

 

-Od iduće je godine, uz pomoć publikacije, planirano i održavanje likovnih radionica na kojima će naši najmlađi naučiti razlikovati primarne, sekundarne i tercijalne boje te njihovo optičko i mehaničko miješanje. Na radionicama će se koristiti Boya bojice - kombinacija suhe i voštane pastele pomoću kojih se mogu iscrtatvati linije različitih debljina ili popunjavati veće plohe, odnosno imitirati poteze kista. Njihov ergonomski dizajn omogućava djeci stvaranje sa uživanjem već od najranije dobi, a samim time potiču razvoj kreativnosti, jačanje koordinacije pokreta i vježbanje fine motorike te pozitivno djeluju na jačanje samopouzdanja – objasnila je autorica publikacije Aleksandra Piteša.

 

 

Boje Dubrovačkih muzeja prva je u nizu edukativnih publikacija za najmlađe uzraste. U narednim su godinama, naime, planirane još tri edukativne publikacije za isti uzrast u kojima će kroz muzejske predmete iz fundusa Dubrovačkih muzeja biti obrađeni oblici, brojke i slova.

 

 

- Zaokružili bismo na taj način svojevrsnu četverologiju izdanja koja će poslužiti kao početnice osnovnoškolskom obrazovanju, a pomoću kojih ćemo naše najmlađe navikavati posjetima Muzejima od najranije dobi. Uz populariziranje građe Dubrovačkih muzeja te prikladne fotografije i legende odabranih eksponata iz svih naših sastavnica, vjerujemo da neće nedostajati mašte i kreativnog izražavanja – zaključila je Piteša.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji