slab vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
20.8°C
Vrijeme za 22.10.2020.
22.10.2020. Danas
Max. 18°C Min. 12°C
Vrijeme za 23.10.2020.
23.10.2020. Pet
Max. 20°C Min. 11°C
Vrijeme za 24.10.2020.
24.10.2020. Sub
Max. 20°C Min. 14°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,067136
GBP
GBP
8,317929
USD
USD
6,418138
EUR
EUR
7,575970
Kultura u điru u Suđurđu: Znameniti pomorci i trgovci s otoka Šipana“ (FOTO)
20.09.2020 | Kultura
DUBROVAČKI MUZEJI

Kultura u điru u Suđurđu: Znameniti pomorci i trgovci s otoka Šipana“ (FOTO)

Autor: Libero Portal
Foto: Dubrovački muzeji
Kroz pomorsku povijest otoka Šipana sudionike je provela voditeljica Pomorskog muzeja Dubrovačkih muzeja Ana Kaznačić Skurić

U sklopu projekta Kultura u điru, Dubrovački muzeji u suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom u subotu 19. rujna u Suđurđu na otoku Šipanu organizirali su cjelodnevni program „Znameniti pomorci i trgovci s otoka Šipana“.

 

Kroz pomorsku povijest otoka Šipana sudionike je provela voditeljica Pomorskog muzeja Dubrovačkih muzeja Ana Kaznačić Skurić, nakon čega je turistička vodičica Marija Goravica održala vodstvo kroz ljetnikovac Vice Stjepovića-Skočibuhe i šetnju do crkve sv. Duha, a Pedagoški odjel Dubrovačkih muzeja edukativne radionice za različite uzraste djece. Na radionici „Brodolom dubrovačkog jedrenjaka sv. Jerolim“ učenici od petog do osmog razreda osnovne škole učili su o brodolomu koji se datira u 16. stoljeće, u vrijeme najvećeg gospodarskog i društvenog uspona Dubrovačke Republike. Djeca su stekla osnovne informacije o zlatnom dobu Dubrovačke Republike i o predmetima s ovog brodoloma koji su izloženi u stalnom postavu Pomorskog muzeja. Također su učila o razvoju brodova i navigacijskih instrumenata te o važnosti trgovine i pomorstva za gospodarstvo Dubrovačke Republike. Na kraju radionice sudjelovala su i u izradi kompasa.

 

Autori radionica su viša muzejska pedagoginja Aleksandra Piteša, kustos pedagog Bruno Bijađija i preparator za drvo Željko Ćatić.

 

Program je završio nastupom Brass kvinteta DSO-a koji je, po uzoru na muziciranje u dubrovačkim ljetnikovcima, održao koncert renesansne i barokne glazbe. Brass kvintet čine Džemal Cakić i Damir Butigan, trublje; Martin Hrćan i Toni Kursar, horne i Karmen Pervitić, udaraljke.

 

Partneri u projektu Kultura u điru su Grad Dubrovnik, Turistička zajednica Grada Dubrovnika, ustanove u kulturi te gradski kotari/mjesni odbori.

 

Dubrovački muzeji zahvaljuju vlasnicima ljetnikovca Vice Stjepovića - Skočibuhe na gostoprimstvu i turističkoj agenciji Elite travel koja je omogućila besplatnu vožnju do Suđurđa galijunom Tirena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji