povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
28.0°C
Vrijeme za 14.08.2020.
14.08.2020. Danas
Max. 30°C Min. 26°C
Vrijeme za 15.08.2020.
15.08.2020. Sub
Max. 31°C Min. 25°C
Vrijeme za 16.08.2020.
16.08.2020. Ned
Max. 30°C Min. 24°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,952287
GBP
GBP
8,294160
USD
USD
6,354908
EUR
EUR
7,477185
Počeo Orlando Piano Week: Večeras nastupa Steven Lin (FOTO)
27.08.2019 | Kultura
DUBROVAČKI SIMFONIJSKI ORKESTAR

Počeo Orlando Piano Week: Večeras nastupa Steven Lin (FOTO)

Autor: Libero Portal
Foto: DSO
Pijanist čije je glazbeno umijeće bilo zamjetno već u ranoj dobi kada je s deset godina s punom stipendijom primljen na Julliard

Orlando Piano Week, platforma za mlade glazbenike koja se po prvi put održava u ovoj, Orlandovoj godini, započela je sinoćnjim koncertom u atriju Kneževa dvora. Nastupio je mladi američki pijanist Andrew Tyson. Tyson slovi za glazbenika specifičnog izričaja čije vrijeme upravo nastupa, a BBC Radio 3 hvali ga kao „istinskog pjesnika glasovira“. Dubrovačkoj se publici prvi put predstavio u kolovozu 2015. godine na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama te godinu poslije u sklopu projekta Ususret budućnosti.

 

Nastupajući diljem svijeta, njegove misli vraćale su se u Dubrovnik te su on i Evan Shinners predložili projekt Orlando Piano Week. Za sa sinoćnji koncert odrabrao je djela C. Chaminade, O. Messiaen, F. Liszta, H. Dutilleuxa i M. Ravela. Orlando Piano Week nastavlja se večeras, također u Dvoru s početkom u 21 sat. Nastupa Steven Lin, pijanist čije je glazbeno umijeće bilo zamjetno već u ranoj dobi kada je s deset godina s punom stipendijom primljen na Julliard, a svoj prvi nastup s Njujorškom filharmonijom zabilježio sa samo trinaest godina.

 

S vremenom je Lin izrastao u kreativnog mladog glazbenika. New York Times njegovo sviranje opisuje kao „besprijekorno i oplemenjeno zadivljujućim finesama u nijansiranju i dinamici“. Nedavno je nastupio sa Simfonijskim orkestrom Kanzas Cityja, Simfonijskim orkestrom Forth Wortha i Komornim orkestrom iz Los Angelesa te debitirao uz Njujorški simfonijski orkestar mladih u Dvorani Stern u Carnegie Hallu, ali i u Centru Kennedy i drugim prestižnim dvoranama svijeta.

 

Linov program satkan je od tradicionalnog pijanističkog repertoara s prevladavajućim romantičarskim senzibilitetom koji je, prema pijanistovim riječima, uvelike pridonio otkrivanju njegovog vlastitog umjetničkog izričaja.

 

Uz djelo suvremenog skladatelja Davida Hertzberga, večerašnji program donosi biser iz Chopinovog opusa, Baladu br. 1 u g molu, djelo koje je sam skladatelj držao svojim najdražim ostvarenjem, zatim Beethovenovu Sonatu br. 18 u Es-duru „Lov“, Sonatu u d-molu Nikolaja Medtenera te Mefistov valcer Franza Liszta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji