vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
16.2°C
Vrijeme za 21.10.2020.
21.10.2020. Danas
Max. 18°C Min. 12°C
Vrijeme za 22.10.2020.
22.10.2020. Cet
Max. 21°C Min. 12°C
Vrijeme za 23.10.2020.
23.10.2020. Pet
Max. 21°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,067136
GBP
GBP
8,317929
USD
USD
6,418138
EUR
EUR
7,575970
Nisu se smjeli kupati na istom mjestu: Žene ispod Gradca na Dančama, a muškarci ispod samostana (VIDEO)
23.09.2020 | Kultura
IZLOŽBA

Nisu se smjeli kupati na istom mjestu: Žene ispod Gradca na Dančama, a muškarci ispod samostana (VIDEO)

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević/Libero portal
Zbog kiše i grmljavine još neko vrijeme nećemo na omiljena kupališta. Toplim danima u rujnu i dalje se nadamo. Do tada možemo na autorsku izložbu Državnog arhiva u Dubrovniku. Izložba "Kupanje i kupališta u Dubrovniku do početka II. svjetskog rata" postavljena je u atriju palače Sponza

Video

Izložba “Kupanje i kupališta u Dubrovniku do početka II. svjetskog rata” Državnog arhiva u Dubrovniku otvorena je u atriju dubrovačke palače Sponza.

 

Ideja za ovakvu izložbu rodila se još prošle godine kad je u tijeku bila izložba „Jug – priča s Danača“ za koju su domaći ljudi pokazali veliki interes.

 

"I onda smo smatrali da je to neka tema koja bi mogla biti zanimljiva ljudima tako da možemo prezentirati što zapravo radimo u arhivu i što sve posjedujemo u arhivu. Tako da se rodila neka ideja da objedinimo gradska kupališta i da napravimo nekakav presjek gradskih kupališta kroz 19 stoljeće do početka 2 svjetskog rata", kazala je Sanja Curić, Državni arhiv u Dubrovniku.

 

U arhivu su autori izložbe pronašli mnogo fotografija s dubrovačkih kupališta koje su im ustupili sami građani. 

 

"U arhivu posjedujemo jako veliku fotodokumentaciju, znači staklene negative i fotografije iz osobnih albuma naših sugrađana koji su nam ih ustupili vezano općenito za kupališta", govori Sanja Curić, Državni arhiv u Dubrovniku.

 

Tadašnja kupališta imala su, u usporedbi s današnjima, pomalo neobična pravila ponašanja. Počeci su to pojave nudizma na kupalištima pa je bilo zabranjeno muškarcima i ženama da se kupaju na istom kupalištu. Žene ispod Gradca na Dančama, a muškarci ispod samostana.

 

"Izložba je otvorena do 5. listopada, tako da je građani mogu, ukoliko nisu bili na otvaranju ili žele pomnije još jedanput pročitati vrlo interesantne izloške. Mogu pogledati svaki dan od 9 ujutro do 9 navečer", zaključuje Sanja Curić, Državni arhiv u Dubrovniku.

 

Ako niste u mogućnosti doći u palaču Sponzu, autori izložbe osmislili su i onu online koja bi uskoro trebala biti dostupna na web stranici Državnog arhiva u Dubrovniku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji