Predstavljanje zbirke pjesama Jadranke Klabučar Gros u Dubrovniku (FOTO)
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
18.5°C
Vrijeme za 28.10.2021.
28.10.2021. Danas
Max. 20°C Min. 10°C
Vrijeme za 29.10.2021.
29.10.2021. Pet
Max. 20°C Min. 10°C
Vrijeme za 30.10.2021.
30.10.2021. Sub
Max. 20°C Min. 10°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,064194
GBP
GBP
8,912486
USD
USD
6,489428
EUR
EUR
7,521247
Predstavljanje zbirke pjesama Jadranke Klabučar Gros u Dubrovniku (FOTO)
31.08.2021 | Kultura
"IZMEĐU MORA I NEBA"

Predstavljanje zbirke pjesama Jadranke Klabučar Gros u Dubrovniku (FOTO)

Autor: Libero Portal
Foto: Maja Mozara
Čitale su se pjesme iz nekoliko njenih zbirki pa tako i iz najnovije koja je upravo objavljena, pod naslovom Između mora i neba

„Čuli smo puno lijepe poezije i isto tako lijepe glazbe. U ugodnom umjetničkom prostoru, dok je vani rominjala kiša, oni koji su se ipak odlučili doći i provesti večer uz poeziju, bili su povlašteni i zaista uživali u doživljaju. Jer, poezija je poseban univerzum u svijetu književnosti. I nema ljepših staza...„ kazala je profesorica Irja Jerković u prigodi predstavljanja zbirke pjesama Između mora i neba, autorice Jadranke Klabučar Gros. Kraj kolovoza Galerija Sebastian obilježila je jednom lijepom poetskom večeri na kojoj je svoje stvaralaštvo predstavila hrvatsko-austrijska pjesnikinja Jadranka Klabučar Gros. Čitale su se pjesme iz nekoliko njenih zbirki pa tako i iz najnovije koja je upravo objavljena, pod naslovom Između mora i neba. Na osobiti način prisjetila se svog nedavno preminulog prijatelja Seada Muhamedagića, književnog prevoditelja, pjesnika i publicista, jer zahvaljujući njemu njene su pjesme postale dostupne ljubiteljima poezije kako na materinskom jeziku tako i na njemačkom.

 

Svojim autorskim pjesmama program je obogatio Josip Čenić, član grupe Dubrovački kavaljeri iz Beča, s kojom je dubrovačka podružnica Hrvatske matice iseljenika ostvarila brojne programe kako u rodnom gradu tako i u nekoliko europskih gradova. Recital poezije upriličen u Galeriji Sebastian, zagrljenoj čvrstim kamenim zidovima Dominikanskog samostana, uz iseljenički dvojac: pjesnikinju Jadranku Klabučar Gros i Josipa Čenića te Dubrovkinju, prof. Irju Jerković razgalio je srca ljubitelja poezije. A čežnja za Dubrovnikom i domovinom bila je opipljivo prisutna.

 

Jadranka Klabučar Gros, mag. oec. (Zagreb,1955.) od 1990. godine živi i stvara u Beču. Prvenstveno je zaokupljena poezijom, a piše i kratke priče. Zastupljena je u tridesetak zajedničkih pjesničkih zbirki, među kojima se posebice ističu tri austrijske antologije,od kojih su dvije višejezično koncipirane, a treća je objavljenasamo na njemačkom jeziku: Jugoistočni vjetar (Imst/Tirol, 2006.); Nova austrijska poezija - a ni riječ njemačkoga (Innsbruck-Beč, 2008.); Mi, kamenje koje se kreće (izdanje Austrijskog PEN Cluba, Beč, 2018.). Jadranka Klabučar Gros autorica je triju knjiga poezije. Riječ je o dvjema pjesničkim zbirkama: Jesen u kosi (Zagreb, 2010.); Ljubiti je glagol trajni (Zagreb-Beč, 2013.). Treća knjiga pjesnikinjine su Odabrane pjesme (Beč, 2015.) u kongenijalnom prijevodu na njemački i engleski jezik. Autoričino literarno stvaralaštvo usko je povezano s njezinim zapaženim kulturnim angažmanom kako u Austriji i Hrvatskoj tako i u širim međunarodnim okvirima. Posebno valja spomenuti svesrdno organizacijsko podupiranje dječjeg književnog i likovnog stvaralaštva u sklopu međunarodne kulturne manifestacije Dobro jutro, more kao i intenzivno bavljenje dječjim umjetničkim projektima u organizaciji svjetske umjetničke asocijacije World Art Games.

 

Pjesnikinja je 2005. godine zajedno s još nekoliko entuzijasta osnovala Udruženje za kulturu Riječ-boja-ton u Beču i aktualna je predsjednica udruge koja u Austriju dovodi ugledne umjetnike iz Jugoistočne Europe i drugih zemalja širom svijeta. Istodobno je na čelu austrijskog ogranka asocijacije Svjetskih umjetničkih igara. Za svoje pjesničko stvaralaštvo autorica je primila više nagrada i priznanja. Posebno se ističe Nagrada za poeziju koja joj je na petim Svjetskim umjetničkim igrama 2019. godine dodijeljena u Beogradu.

 

Jadranka Klabučar Gros je članica Austrijskog PEN Cluba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji