Autorski Jazz koncert Bonačić/ Corvino/ Lipić održan u srijedu u atriju Kneževa dvora u Dubrovniku
pretežno vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
22.4°C
Vrijeme za 20.05.2024.
20.05.2024. Danas
Max. 23°C Min. 20°C
Vrijeme za 21.05.2024.
21.05.2024. Uto
Max. 25°C Min. 21°C
Vrijeme za 22.05.2024.
22.05.2024. Sri
Max. 24°C Min. 18°C
CHF
CHF
0,985500
GBP
GBP
0,856850
USD
USD
1,084400
Autorski Jazz koncert Bonačić/ Corvino/ Lipić održan u srijedu u atriju Kneževa dvora u Dubrovniku
14.05.2024 | Kultura
IZVEDENO DEVET KOMPOZICIJA

Autorski Jazz koncert Bonačić/ Corvino/ Lipić održan u srijedu u atriju Kneževa dvora u Dubrovniku

Autor: Libero Portal
Foto: Vedran Levi
Na koncertu je izvedeno devet kompozicija, među kojima „Backwater“ i „Tilia“ potpisuje Pippo Corvino, „Rivulet“ i „Cat's Paw“ Viktor Lipić te „Fading“ i „Rays of Hope“ Ivan Bonačić

U prepunom atriju Kneževa dvora u Dubrovniku pred oduševljenom publikom u srijedu 8. svibnja 2024. godine u 20,30 sati troje autora i jazz glazbenika Ivan Bonačić, Pippo Corvino i Vikotor Lipić izveli su djela s najnovijeg zajedničkog jazz albuma, i promovirali ga na koncertu.

 

Na koncertu je izvedeno devet kompozicija, među kojima „Backwater“ i „Tilia“ potpisuje Pippo Corvino, „Rivulet“ i „Cat's Paw“ Viktor Lipić te „Fading“ i „Rays of Hope“ Ivan Bonačić. Preostale tri izvedene kompozicije su rezultat zajedničkih improvizacija nastalih u trenutku snimanja albuma, koje su povezale cijeli album u koherentan amalgam izričaja troje autora.

 

Oduševljena publika različitih generacija uz brojne ovacije i pljesak izborila se za još jedan glazbeni dodatak.

 

Suradnja ovo troje glazbenika i autora započela je 2016. godine, dok Ivan Bonačić (flauta, tenor saksofon) i Pipo Corvino (gitarski sintisajzer) surađuju još od studentskih dana na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu. Potaknuti brojnim nastupima u duetu Ivan Bonačić i Pipo Corvino pošli su od ideje da svoje spontane improvizacije, iz kojih su nastajali glazbeni fragmenti protkani liričnim melodijama, upotrebe kao polazište na kojem su definirali specifičan zvuk programa predstavljenog na albumu. U ovu koncepciju albuma uklopio se i Viktor Lipić (električni klavir, orgulje), spontanošču kojom je pratio Pipa Corvina već na prvim probama.

 

Izvođače i brojnu publiku prije početka Jazz koncerta pozdravio je Veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj NJ.E. Josef Markus Wuketich, Direktorica Austrijskog kulturnog foruma iz Zagreba Marina Chrystoph i Pročelnica Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Žaklina Marević, koji su objavili i čestitali 25 godina djelovanja Hrvatsko-austrijskog društva u Dubrovniku kojim povodom je i organiziran ovaj Jazz koncert te ujedno čestitali nekadašnjim studentima Sveučilišta u Grazu izdavanje novog autorskog jazz albuma.

 

Organizacijom ovog koncerta željelo se doprinjeti kulturnoj ponudi Grada Dubrovnika u proljetnom periodu te educirati publiku u trenutno zapostavljenom glazbenom izričaju. Polazište je bilo i privlačenje mlađe generacije te poticaj na glazbeno stvaralaštvo u idiomu jazz glazbe, čime bi se stvorile nove opcije edukativnih sadržaja kroz glazbeno- edukacijske projekte Grada Dubrovnika u budućnosti. Jedan od ciljeva je bio i ostvariti željeni senzibilitet publike za ovakvim tipom manifestacija i unutar okvira dubrovačkih povijesnih pozornica i mjesta za nastup stvoriti tradiciju suvremenih glazbenih manifestacija na temeljima stoljetne kulture, kroz predstavljanje autorskih djela modernih dubrovačkih skladatelja.

 

Izvedeni koncertni program sadrži potencijal za promociju Grada Dubrovnika i izvan granica Hrvatske planiranim koncertima. Pored Austrijskog kulturnog foruma iz Zagreba, Dubrovačkih muzeja, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Grada Dubrovnika i Zračne luke Ruđer Bošković, održavanje ovog koncerta pomognuto je i od strane Vinarije Crvik iz Konavala i Restorana Forty Four iz Dubrovnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji