umjereno oblačno, vjetrovito
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.1°C
Vrijeme za 04.12.2020.
04.12.2020. Danas
Max. 13°C Min. 12°C
Vrijeme za 05.12.2020.
05.12.2020. Sub
Max. 15°C Min. 11°C
Vrijeme za 06.12.2020.
06.12.2020. Ned
Max. 18°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,971681
GBP
GBP
8,357831
USD
USD
6,228702
EUR
EUR
7,545450
Staša Aras predstavila zbirku kratkih priča „12 pred zidom“ (FOTO)
28.10.2020 | Kultura
MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Staša Aras predstavila zbirku kratkih priča „12 pred zidom“ (FOTO)

Autor: Libero Portal
Foto: Vedran Levi
Aras je dosad objavila tri zbirke poezije, a u pripremi je i jedan roman koji bi ubrzo trebao ugledati svjetlo dana

U okviru programa Mjeseca hrvatske knjige, koji je ove godine posvećen planetu Zemlji i održava se pod se motom „Razlistaj se“, Dubrovačke knjižnice ugostile su, 27. listopada, profesoricu hrvatskoga jezika i književnosti, spisateljicu i voditeljicu Čitateljskog kluba Stašu Aras, koja je predstavila zbirku priča „12 pred zidom“. Moderatorica predstavljanja bila je knjižničarka Katarina Palinić.

 

Aras je dosad objavila tri zbirke poezije, “Takve se stvari događaju ljudima”, “Nedolično i vrijedno spomena” i “Premještanja” te zbirku kratkih priča “Meke granice”, a u pripremi je i jedan roman koji bi ubrzo trebao ugledati svjetlo dana.

 

- Kratka priča je forma koja me najviše inspirira i intrigira, poetika kratke priče je u ljudskom životu, ona je u stanju zahvatiti onaj neki prostor tišine. Bavi se samo jednim događajem u životu lika i onda može usporiti vrijeme i zadirati u te psihološke procese. Ja stvarno tragam za izrazom kojim bih htjela dočarati jedan ‘ugao’ koji kratka priča može zahvatiti. Na neki način provocirati… - rekla je Aras.

 

“12 pred zidom” je zbirka od 12 priča tematski i formatski raznolikih. Aras ističe kako ih je većina smještena na Mediteran, na kamen koji ‘oblikuje karakter’, na ‘pozornicu tih malih mjesta’, ispisala je ‘sve ono što živimo’, kao i stvari koje nisu ‘dobro probavljene’. Teme su sveobuhvatne: rat, odnos prema rodnom mjestu i osjećaju pripadnosti, putovanja, izdaja najmilijih osoba, nasilje nad ženama, školski sustav, socijalni problemi i druge.

 

- U principu pišem, neki put bude bezveze, a nekad dođem do tog nekog dubljeg prostora i onda napišem priču. Svaka ova priča je rađena mjesecima, to svakako nije ‘sjedni pa napiši priču’, ponekad je to samo ideja, ili prikupljanje ideja, neke su vječne odrednice na primjer odlazak ljudi iz rodnog mjesta, godinama me to fasciniralo jer sam shvatila da je iz Zadra u jednom trenutku otprilike u tjedan dana otišlo više od deset tisuća ljudi. To mora da je ostavilo nekog traga – istaknula je Staša Aras na predstavljanju svoje knjige “12 pred zidom”.

 

Aras je za kratke priče dobila nagradu “Mate Raos”, nagradu Matice hrvatske u Vrgorcu 2012; nagradu Vranac knjižare Karver iz Podgorice 2013. i Vranac 2014, a na natječaju Treći trg (Beograd, 2020.) dobila je nagradu za najbolji roman u kategoriji druge knjige proze za roman „Horor vacui“.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji