Izvanredne vijesti
pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
11.8°C
Vrijeme za 28.03.2020.
28.03.2020. Danas
Max. 11°C Min. 9°C
Vrijeme za 29.03.2020.
29.03.2020. Ned
Max. 16°C Min. 7°C
Vrijeme za 30.03.2020.
30.03.2020. Pon
Max. 18°C Min. 7°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,181980
GBP
GBP
8,477970
USD
USD
6,906151
EUR
EUR
7,606435
Jedinstveni spektakl u Konavlima: Izložba konavoske svadbe
26.08.2019 | Kultura
MUZEJI I GALERIJE KONAVALA

Jedinstveni spektakl u Konavlima: Izložba konavoske svadbe

Autor: Libero Portal
Foto: Muzeji i galerije Konavala
Do danas rečena, od danas stečena

Muzeji i galerije Konavala predstavljaju svoj najznačajniji projekt u ovoj godini, Konavosku svadbu, prezentaciju baštinskog fenomena koji će se predstaviti izložbom u Zavičajnom muzeju Konavala, a koju će pratiti koncert rekonstruiranih svadbenih napjeva Konavala maestra Krešimira Magdića koji već 17 mjeseci radi s pučkim zborom u Konavlima. lstražujući godinama na terenu i kroz arhivsku građu, Magdić je rekonstruirao korpus napjeva prema kojima se odvija procedura obreda.

 

Muzeji i galerije Konavala ovom prigodom izdaju notnu publikaciju autora Krešimira Magdića "Konavoska svadba", a glazba za koreografiju sa svim notnim zapisima koja će zasigurno biti početak novog folklornog zamaha za Konavle, kao i inspiracija brojnim klapskim i scenskim izvodatima na nacionalnoj razini. Na koncertu će dio napjeva izvesti Pučki zbor Konavala, Klapa Oštro, Klapa Cavtajke, KUD Čilipi i KUD Stjepan Radić iz Pridvorja.

 

lzložbu prati opsežan tiskani katalog koji na 300-injak stranica obrađuje prikupljeni korpus običaja na temu konavoske svadbe kroz zapise, kazivanja, prikupljenu foto dokumentaciju i obradu posuđene i postojeće muzejske građe.

 

Na ovoj izložbi Konavljani i njihovi gosti prvi će put moći vidjeti konavosku dolamu, jedinu takvu koja se čuva u Etnografskom muzeju u Zagrebu, a iz Konavala je otišla daleke 1957. godine. Nikada do sada nije posuđivana drugim muzejima radi raritetnosti i velika je čast da je Etnografski muzej u Zagrebu odobrio ovu posudbu konavoskom muzeju za ovu priliku.

 

Uz ostale predmete koji su nerazdvojno povezani sa svadbom u Konavlima na izložbi će se moći vidjeti i hondelj neudate žene s početka 19. stoljeća i povezana kapa istog vremena koju su nosile vjerenice u  Konavlima do polovice 19. stoljeća. Ovi predmeti nam dolaze u muzej dobrotom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a smješteni su u Zbirki Baltazara Bogišića u Cavtatu i jedini su primjerci u Hrvatskoj.

 

lzložbu su pomogli Ministarstvo kulture RH, Dubrovačko-neretvanska županija, Turistička zajednica Općine Konavle, Konavosko komunalno društvo i brojni drugi sponzori. 

 

Otvorenje izložbe planirano je u četvrtak, 29. 8. 2019. godine ispred Zavičajnog muzeja Konavala u Čilipima u 19:30 sati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji