pretežno oblačno, jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
26.0°C
Vrijeme za 04.08.2020.
04.08.2020. Danas
Max. 27°C Min. 24°C
Vrijeme za 05.08.2020.
05.08.2020. Sri
Max. 25°C Min. 21°C
Vrijeme za 06.08.2020.
06.08.2020. Cet
Max. 27°C Min. 21°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,941778
GBP
GBP
8,308853
USD
USD
6,369601
EUR
EUR
7,480460
Apsolutni pobjednik Pule „Dnevnik Diane Budisavljević“ u ljetnom kinu Jadran
20.07.2019 | Kultura
NAJBOLJI DOMAĆI FILM S PULSKOG FILMSKOG FESTIVALA NA 70. IGARAMA

Apsolutni pobjednik Pule „Dnevnik Diane Budisavljević“ u ljetnom kinu Jadran

Autor: Libero Portal
Foto: DLJI
Prikazat će se u srijedu s početkom u 21:30 sati

U suradnji s Pulskim filmskim festivalom i Kinematografima Dubrovnik, Dubrovačke ljetne igre i ovog ljeta prikazuju najbolji hrvatski dugometražni film u ljetnom kinu Jadran u srijedu, 24. srpnja s početkom u 21:30 sati. Tradicionalna, besplatna projekcija pobjedničkog domaćeg filma ove godine donosi apsolutnog pobjednika 66. Pulskog filmskog festivala, film Dnevnik Diane Budisavljević, „istinitu priču o najboljim ljudima u najgorim vremenima“, redateljice Dane Budisavljević.

 

Osim Velike Zlatne arene za najbolji film, Dnevnik Diane Budisavljević osvojio je i nagradu publike Zlatna vrata Pule te Zlatne arene za režiju i montažu. U obrazloženjima nagrada koje su sve četiri dodijeljene jednoglasno, stoji kako je „autorica na uvjerljiv način spojila igrano, dokumentarno i arhivsko te retorički uvukla gledatelja u zbivanja.“  Osim toga, ocijenjeno je kako se na primjeren način pristupilo važnoj povijesnoj temi te u njezinu relevantnost uvjerilo i gledatelje, a nagrađena „precizna montaža usuglasila je sve segmente filmskog pripovijedanja i oblikovala ritmičnu strukturu čitave cjeline.“ 

 

Ova igrano-dokumentarna drama u 88 minuta prikazuje riskantnu akciju koju Diana Budisavljević s nekolicinom prijatelja pokreće uvjerena da njezin život nije vrjedniji od života nedužno progonjenih te iz logora Nezavisne države Hrvatske spašava više od 10.000 djece. Austrijsko podrijetlo u jednom trenutku išlo joj je u prilog, no u povijesnim previranjima ono postaje teretom zbog kojeg je jedna od najvećih humanitarnih priča Drugog svjetskog rata ostala neispričana.

 

Redateljica i scenaristica Dana Budisavljević diplomirala je na Odsjeku za filmsku i TV montažu ADU u Zagrebu. Kao redateljica debitirala je dokumentarnim filmom Sve 5! (Factum, 2004.), a širu popularnost stekla obiteljskim filmom Nije ti život pjesma Havaja (2012.). Kao producentica potpisuje dokumentarni serijal Betonski spavači Saše Bana, filmove Lijepo mi je s tobom znaš Eve Kraljević, Onda vidim Tanju Juraja Lerotića i druge. Dnevnik Diane Budisavljević njen je prvi dugometražni film. Dianu glumi Alma Prica, a među ostalima značajne uloge su ostvarili: Igor Samobor, Ermin Bravo, Biserka Ipša, Areta Ćurković, Mirjana Karanović, Vilim Matula, Krešimir Mikić i Livio Badurina. Direktor fotografije je Jasenko Rasol, a scenarij je uz redateljicu radila Jelena Paljan. Producent filma je Hulahop iz Hrvatske, a koproducenti slovenski December film i srpski This and That productions.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji